jueves, 14 de marzo de 2024

LA BANDERA D' ANDORRA. CURIOSITATS








Avui 14 de març és el dia que es celebra l'aniversari de la Constitució d' Andorra de 1972constitucio-dandorra-catala.pdf/view

Activitats


Amb motiu de la celebració de la Constitució d'Andorra (1993) el 14 de març durant tot el dia hi haurà una coreografia estàtica amb els colors de la bandera andorrana i a les 20h30 es farà una projecció amb una coreografia especial.


Avui coneixerem curiositats sobre la bandera d' Andorra i altres curiositats.

Bandera d'Andorra

La bandera d'Andorra és el principal símbol d'aquest país europeu. Va ser instituïda el 1866 i oficialitzada el juny del 1971.

La insígnia conté tres colors: blau, groc i vermell  en franges verticals. A més, l'escut d'Andorra és al centre de la bandera. 

El condomini establert entre la monarquia francesa i el bisbat de la Seu d'Urgell el 1814 va donar lloc a una bandera que inicialment tenia els dos colors del comtat de Foix: groc i vermell. El 1866 es va afegir el color blau i el 1914 es van canviar les franges horitzontals per les verticals.





Història de la bandera  d'AndorraEl 1806 Andorra tenia una bandera bicolor del comtat de Foix, amb els colors groc i vermell. Aquesta va ser la primera bandera del que avui coneixem com a Andorra.

En canvi, el 1866 es van adoptar els colors de la bandera actual i es va afegir una franja blava. Aquesta banera es va fer oficial el 28 de juliol de 1971. El disseny de la bandera s'atribueix a l'emperador francès Napoleó III, que va regnar del 1852 al 1870.

Durant molts anys, la bandera tricolor blava, groga i vermella es va utilitzar indistintament en les formes horitzontal i vertical. L'horitzontal no tenia escut, però la vertical sí. A les celebracions conjuntes amb França, s'utilitzava la bandera horitzontal.

Regnat de Boris I d' Andorra

Andorra va patir una crisi política després de la proclamació de l'antic noble rus Borís Skósyrev com a rei Borís I el 1934. Borís va adoptar oficialment la bandera horitzontal, amb una corona al centre de la franja groga del mig.

Després de la fi del regnat de Borís I, tretze dies després de la seva presa de possessió, es va establir la bandera vertical com a bandera oficial. També es va institucionalitzar l'ús de l'escut d'armes.

Després de l'aprovació de la Constitució d'Andorra el 1993 i la seva entrada a l'Organització de les Nacions Unides, l'ús de la bandera es va oficialitzar per llei el 1996. L'escut es va instal·lar a la part central de la franja vertical groga.

Si vols conèixer la història de Boris 1er d' Andorra visita: 
Significat de la bandera d'Andorra. Colors.


La bandera actual de França és representada pels colors vermell i blau, i la d'Espanya pel vermell i el groc. 

No hi ha un significat oficial dels colors de la bandera d'Andorra. Popularment se li atribueixen alguns significats.

La franja blava de la senyera representa el cel d'Andorra. Això seria un testimoni de l'esforç i el treball de la seva població per aconseguir llibertat i independència.

El color groc o daurat representa la riquesa. També els valuosos recursos naturals que es poden obtenir al territori del principat.

La franja vermella representa la sang andorrana vessada per a la consolidació del país. A més, fa referència a la participació dels andorrans als conflictes amb els seus veïns.

Hi ha una versió civil d'aquesta bandera, sense escut. 


Aquesta bandera sense escut és molt similar a les banderes de Romania, Moldàvia i Txad.

Escut



A la part superior esquerra hi figura, sobre fons vermell, una mitra daurada i un bàcul d'or; a la part inferior esquerra hi apareixen, sobre fons daurat, les quatre barres dels casals catalans; a la part inferior dreta hi ha, sobre fons daurat, les tres barres del Comtat de Foix, i a la part inferior dreta hi ha representades, sobre fons daurat, les vaques del Vescomtat de Bearn, amb el collar de color blau cel, l'esquella i les banyes.
A la base de l'escut hi apareix una inscripció amb la divisa d'Andorra:


Virtus Unita Fortior


L'escut andorrà resumeix bastant bé la situació geopolítica del país i la seva història. Dividit en quatre quarters, fa menció de la divisa nacional "Virtus Unita Fortior". Situats al quadrant superior destre, la mitra i el bàcul recorden la funció del copríncep episcopal, el bisbe d'Urgell; en canvi simètricament, al quadrant superior sinistre, es troba el blasó del comte de Foix, primer copríncep francès. Encara avui dia, aquest últim blasó figura a l'encapçalament de les cartes o de les decisions signades pel president de la República Francesa, copríncep d'Andorra. A la part inferior de l'escut es troben, a l'esquerra, els colors de Catalunya i a la dreta les dues vaques, símbol de Bearn, que recorden així la proximitat dels dos veïns.




10 CURIOSITATS D' ANDORRA

1. El primer esment documentat d'Andorra és de l'any 843
Es tracta d'un precepte de l'emperador Carles el Calb on dóna al seu fidel Sunifredo, comte d'Urgell, entre d'altres, la vall d'Andorra.

2. Hi ha un Cap de govern i 2 caps d' estat, càrrec que exerceixen de manera conjunta i indivisa. Són el bisbe d´Urgell,  i el president de la República Francesa

3. El 90% del territori és pura naturalesa. Inclou tres parcs naturals (el de Sorteny, entre Ordino i Alcalís; el de Comapedrosa, i el de la Vall del Madriu), uns setanta llacs i 65 cims de més de 2.500 metres d'altitud. Hi ha trenta refugis repartits per tot el territori andorrà, la gran majoria gratuïts.
El 10% del territori és patrimoni de la humanitat.
El 2004, la Unesco va declarar el parc Vall del Madriu-Pedrafita- Claror patrimoni mundial de la humanitat en la categoria de paisatge cultural. El parc ocupa una superfície de 4.247 hectàrees, un 10% del total d'Andorra, i s'estén per les parròquies d'Encamp, Andorra la Vella, Sant Julià de Lòria i Escaldes-Engordany.
La grandalla, flor nacional
El Narcissus poeticus, aquí conocido como grandalla, es la flor nacional de Andorra.



4. És un dels pocs llocs on es pot practicar submarinisme sota el gel
El llac del Forn de Canillo, a Grandvalira, dos llacs d'alta muntanya, el de Tristaina i la Cabana Sorda, i el llac de la Canaleta són alguns dels llocs on es pot fer.




5. El camp de golf a més altitud d'Europa és 
Grandvalira Golf Soldeu, amb nou forats, és el camp més alt d'Europa., amb un green de vistes espectaculars situat a 2.250 metres d' altitud.


6. Andorra mai no ha estat en guerra, ni tan sols té exèrcit, i, per si no n'hi hagués prou, en qüestió de delinqüència és un dels països més segurs del món. El Principat ha estat sempre una illa de pau, fins i tot quan el mig continent estava embarcat en llargs conflictes. El que sí que hi ha hagut, des de fa segles, és la possibilitat de convocar el sometent , és a dir, milícies populars formades pels caps de família.

7.Té el parlament més petit d'Europa i un dels més antics
Té els seus orígens al Consell de la Terra, creat el 1419 i reformat el 1866, i és l'assemblea legislativa. Pot tenir un mínim de 28 membres i un màxim de 42, que es trien de manera mixta: la meitat per circumscripció parroquial i l'altra meitat per circumscripció nacional (ara en són 28). La Casa de la Vall va ser la seu parlamentària des de l'any 1702 fins al 2011, quan es va traslladar a la seva ubicació actual. Actualment, la Casa de la Vall es pot visitar com a espai històric.






8. Compta amb una de les col·leccions de bíblies més grans del món
Una impressionant col·lecció, amb gairebé 1.300 exemplars de bíblies traduïdes a més de mil llengües diferents.  El seu artífex és Pere Roquet, que fa dècades que les col·lecciona i l'any passat la va donar a l'Arxiprestat d'Andorra. Gràcies al conveni que van signar, es va adequar la sala de la xemeneia del santuari-basílica de Meritxell per instal·lar l'exposició permanent.
Si vols coneixer més sobre el Santuari de la Verge de Meritxell:




9.Compta amb el vi elaborat a més altitud d'Europa. Es fa aprofitant la duresa i l'alçada del terreny, i algunes de les varietats que podem tastar són sauvignon blanc, riesling, pinot noir i albariño. Compte també amb cerveses artesanals pròpies i fins i tot amb un hidromel.

10. És l'únic país del món on el català és la llengua oficial
D’acord amb l’article 2.1 de la Constitució del 1993, el català és l’única llengua oficial de l’Estat andorrà. La Llei d’ordenació de l’ús de la llengua oficial, de l’any 2000, desplega el precepte constitucional.
El català conviu a Andorra amb el idioma francès i espanyol. (També anglès i portuguès a causa de la immigració)

3 comentarios:

  1. Muy interesante África, como todas las otras publicaciones que tienes.
    Un abrazo guapa!😘

    ResponderBorrar
  2. Sensacional artículo, dando a conocer detalles de nuestro país a los autóctonos y al mundo entero. Fantástica África!!! ❤️

    ResponderBorrar

DEJA TU COMENTARIO Y TU NOMBRE

BEYONCÉ. TEXAS HOLD´EM. UN ÉXITO CON UNA COREOGRAFÍA VIRAL.DEBATE SOBRE ORIGENES DEL COUNTRY: BLANCOS O NEGROS

Durante el Super Bowl, el evento publicitario y deportivo más grande del año, el 11 de febrero de 2024,  la cantante Beyoncé  lanzó en exclu...

ENTRADES POPULARS