domingo, 13 de agosto de 2023

LLÀGRIMES DE SANT LLORENÇ. PLUJA DE METEORITS (PERSEIDES) A L` AGOST

 Cada estiu, a meitat d' agost, durant uns dies es produeix un fenòmen curiós, una  pluja d' estels. Des de fa molts anys s' ha convertit en tradició observar-la en llocs apartats, i per cada estel fugaç que veiem demanar un desig.

Però sabem el perquè d'aquest fenòmen??




QUÈ SÓN LES PERSEIDES?

Les Perseides, també conegudes com a Llàgrimes de Sant Llorenç, són un fenomen que captiva a astrònoms i enamorats del cel des de temps immemorials.

Tot i que parlem d''estrelles' fugaces, no tenen res a veure amb les estrelles, (astres situats a anys llum de distància), sinó que són els traços de llum que deixen petits fragments de roca.

PERQUÈ ES PRODUEIX AQUEST FENÒMEN

Aquesta pluja d'estrelles de les Perseides es crea quan, com cada any per aquestes dates, la Terra, en el camí de translació al voltant del Sol, travessa una zona la cua de pols còsmica  que deixa al seu pas el cometa periòdic 109P/Swift-Tuttle.

Els estels i cometes descriuen les seves òrbites al voltant del Sol, van llançant a l'espai una reguera de gasos pols i materials rocosos) en entrar l'atmosfera terrestre a gran velocitat i desintegrar-se.

Amb velocitats que superen els 50 quilòmetres per segon,(180.000 kilómetros por hora) i poden arribar als 100 quilòmetres per segon, aquests meteorits esclaten en penetrar en l'atmosfera terrestre, regalant-nos un espectacle de llums i colors. La seva activitat pot arribar fins als 200 meteors per hora, creant un munt d'estels per mirar.

El nombre de Perseides observables per hora és molt variable. En un lloc ben fosc i amb el radiant alt sobre l'horitzó en pot superar el centenar. Les prediccions concretes sobre número específic de meteors depenent del dia i l'hora són difícils de calcular.

L'alçada a la qual  un meteor es fa brillant depèn de la velocitat de penetració a l'atmosfera. L' alta brillantor i la gran velocitat transversal d'alguns meteors ocasionen un efecte espectacular, causant la il·lusió a l'observador que estan molt propers. Els meteoroides de massa menor al quilogram es calcinen completament a l'atmosfera, però els majors i més densos (de consistència rocosa o metàl·lica), formen meteorits: restes calcinades que cauen sobre el terra.

Les Perseides van ser particularment actives el 1992, any en què va passar prop del Sol el cometa Swift-Tuttle. La propera aproximació del cometa al Sol  serà l'any 2126.


COMETA SWIFT-TUTTLE


L'estel descobert pels astrònoms Swift-Tuttle, formalment 109P / Swift-Tuttle, és un estel enorme i gelat en una òrbita de 133 anys al voltant del Sol, i la raó de les espectaculars pluges de meteors Perseides anuals a la Terra.

Té un nucli de 26 km de diàmetre, (dues vegades i mitja més gran que l'asteroide que va acabar amb els dinosaures), i viatja quatre cops més ràpid. Avui dia, es considera l'objecte més perillós conegut per la Humanitat.

El cometa Swift-Tuttle és, amb diferència, el més gran d'aquells cossos del sistema solar l'òrbita del qual el porta de manera periòdica a les rodalies de la Terra. Això ho fa potencialment perillós, per la possibilitat d'una col·lisió entre tots dos cossos, (que causaria l' extinció de la terra)

 Si arribés a xocar, es calcula que aquest estel impactaria amb unes 27 vegades més energia de la corresponent al meteorit que va acabar amb els dinosaures fa 66 milions d'anys (l'equivalent a l'explosió de 20.000.000 de bombes d'hidrogen.)

 Encara que sembla que no tindrà cap possibilitat de xocar contra el planeta durant els propers dos mil anys.

PERQUÈ DEMANEM UN DESIG

 Claudi Ptolemeu, l'astrònom grec de l'any 1oo dC, va ser l`origen del  costum de demanar desitjos a les estrelles fugaces. L'estrella fugaç era la mostra que el cel s'obria, tot just un segon, i en aquell temps el missatge podia arribar als déus de l'Olimp. Per això, el desig s'havia de fer abans que l'estrella s'apagués

QUAN ES PODEN VEURE?

Tot i que les Perseides es troben actives des del 14 de juliol fins a l'1 de setembre, el pic de màxima activitat és la nit del 12 al 13 d'agost.

2023 és un any excel·lent per observar les Perseides ja que al pic màxim la Lluna estarà en fase de lluna nova i no serà impediment per observar-les.

PERQUÈ EL NOM DE PERSEIDES?

El radiant d'aquesta pluja d'estrelles es troba a la constel·lació de Perseu. No cal conèixer les constel·lacions, ni és imprescindible mirar cap a Perseu, per veure les Perseides. Les estrelles fugaces poden aparèixer per qualsevol lloc del cel, encara que totes semblen procedir d'aquest punt, Perseu, perquè aquesta és la direcció en què es mou la Terra en el seu moviment al voltant del Sol durant l'època en què passa aquesta pluja d'estrelles.



El mite de Perseu. 

El nom de Perseu procedeix d'un heroi de la mitologia grega. Perseu era fill de Júpiter (Zeus) i Danae, filla del rei d'Argos i va fer notables gestes, com la de tallar el cap al monstre Medusa, els cabells del qual eren serps i de la sang del qual va néixer el cavall Pegàs, o la d'alliberar d'un monstre marí a la princesa etíop Andròmeda.


PERQUÈ S' ANOMENEN LLÀGRIMES DE SANT LLORENÇ?

Reben el nom popular de llàgrimes de Sant Llorenç per la proximitat del màxim del fenomen al 10 d'agost, dia de la festivitat d'aquest màrtir i diàcon de Roma, nascut a Osca durant el segle III dC.

 Va ser martiritzat i cremat a la foguera  durant les persecucions als cristians que acabarien amb el martiri del llavors papa Sixt II. Sant Llorenç va morir un 10 d'agost i per això es celebra aquell dia el santoral. Pel que sembla les Perseides serien les llàgrimes que va vessar durant la seva mort.

ES POT OBSERVAR A TOT EL MÓN?

Les Perseides són visibles des de tot l'hemisferi nord a ple estiu.

Alguns llocs on es poden observar millor  a Catalunya:

Parc Nacional d'Aigüestortes i llac de Sant Maurici 

Serra del Montsec - Parc Astronòmic 

A Espanya tenim un lloc considerat un dels llocs per veure millor les perseïdes del món, al Parc Nacional del Teide, a les Illes Canàries, ja que és un lloc amb una escassa contaminació lumínica i amb un cel pur.

. Si vols conèixer els millors 25 llocs a Espanya i veure fotografies espectaculars visita aquesta entradahttps://saposyprincesas.elmundo.es/viajar-con-ninos/por-espana/lluvia-de-estrellas/





Per investigar si es poden veure les perseïdes des d'altres localitats del món, pots fer servir el programa gratuït Stellarium.https://stellarium.org/es/

I si vols veure un video a càmara ràpida de la pluja de meteorits :


ELS MILLORS LLOCS ON ES PODEN OBSERVAR A ANDORRA

Andorra és un dels millors llocs per gaudir d'aquesta meravella. Alguns entorns tranquils i sense contaminació i que ofereixen unes vistes perfectes per admirar les Perseides són:

El Mirador Roc del Quer: Ubicat a Canillo, aquesta terrassa natural ofereix una vista panoràmica impressionant del cel, ideal per observar les estrelles.

Parc Natural de Sorteny, Ordino: enmig de la natura.

Vall del Madriu-Perafita-Claror: Declarat Patrimoni Mundial per la UNESCO.

Port Negre

Coll de la Botella (un lloc molt concorregut) 







CONSELLS

Per contemplar-les no caldrà cap tipus de dispositiu òptic en específic, com poden ser els telescopis.

Només necessitem un lloc protegit de llum artificial, un cel clar de núvols i una mica de paciència.

Per veure aquest fenomen, cal situar-se en zones d'alta muntanya, lluny dels nuclis de població i de contaminació lumínica. "Cal habituar l'ull a la foscor, estar entre 15 i 20 minuts a les fosques i a partir d'aquí cal observar el cel".

Factors que afavoreixen l'observació:

Cels clars, la foscor, el millor és un lloc amb horitzons clars. 

El millor és tombar-se i observar a simple vista.

 Porta estoretes o mantes que puguis col·locar a terra i protegir-te de la humitat etc.

Porta abric, beguda, menjar o qualsevol altra cosa que puguis precisar.


ALTRES PLUJES DE METEORS

Per ordre d'importància de la seva activitat, de mitjana, les Perseides constitueixen la tercera pluja de meteors de les que succeeixen l'any. Tant les Quadrantides (visibles al gener) com les Gemínides (al desembre) solen generar més meteors per hora. Tot i que mostren un comportament més irregular, les Leònides (a mitjans de novembre) solen resultar tan espectaculars com les Perseides.



3 comentarios:

  1. Reportatge estelar Afrika!!!🌟💫✨️

    ResponderBorrar
  2. Me encanta ir cada año a ver las Perseidas!💫💫💫💫
    Una explicación súper completa Afri! Un abrazo

    ResponderBorrar
  3. Me hace muchísima ilusión, cada año, ir a verlas 💫💫💫💫

    ResponderBorrar

DEJA TU COMENTARIO Y TU NOMBRE

BEYONCÉ. TEXAS HOLD´EM. UN ÉXITO CON UNA COREOGRAFÍA VIRAL.DEBATE SOBRE ORIGENES DEL COUNTRY: BLANCOS O NEGROS

Durante el Super Bowl, el evento publicitario y deportivo más grande del año, el 11 de febrero de 2024,  la cantante Beyoncé  lanzó en exclu...

ENTRADES POPULARS