jueves, 27 de abril de 2023

MONESTIR O ABADIA DE MONTSERRAT. CURIOSITATS



Tradicionalment la muntanya més important i significativa de Catalunya i el segon centre de peregrinatge d'Espanya. Està situada a 30 km del centre de Barcelona, a 750 metres sobre el nivel del mar a la Comarca del Bages.

-Com es van formar les muntanyes de Montserrat?

On ara hi ha el massís de Montserrat, en realitat era tot un mar fa 50 milions d'anys. Eren aigües poc profundes poblades de tota mena de fauna aquàtica, sobretot petxines i mol·luscs. Aquest mar es va anar enfonsant i es va anar omplint de sediments, i mentre l'aigua es retirava hi va emergir un formació muntanyosa curiosa, com la coneixem avui, amb agulles, avencs i boscos únics. En qualsevol roc pots trobar-hi el fòssil d'una petxina o un mol·lusc. La singularitat de Montserrat també es troba sota terra: l'aigua de la pluja ha anat penetrant pels conglomerats i hi ha format coves tan espectaculars com les de Collbató, amb galeries precioses plenes d'estalactites i estalagmites.


-Abans a Montserrat ja hi havia uns 300 ermitans que vivien aïllats en coves.

-El monestir va ser fundat per l’abat Oliba, abat de Ripoll i bisbe de Vic el 1025. És una abadía benedictina i actualmente viuen monjos benedictins. 


-La marededéu de Montserrat, la Moreneta, es va trobar a la Santa Cova l'any 880. a 2.5 kms de l'actual monestir de Montserrat. Un camí excavat a la roca de la muntanya uneix els dos indrets. Aquest camí es va fer entre els anys 1691 i 1704 gràcies a les donacions de la marquesa de Tamarit, i se'l va batejar com 'el camí de la plata' per la gran suma de diners que va costar. La talla és estil romànic i anònima.



- L'any 1881, el papa Lleó XIII va proclamar la Mare de Déu de Montserrat patrona de Catalunya.

 -L'Abadia te diferentes estils: arquitectura romànica, gòtica, Renaixement y arquitectura eclèctica.






 -Hi han 2 ermites  de Sant Joan i Sant Onofre. A la de Sant Joan, s’hi pot arribar amb funicular. S’ha de caminar per un sender fins arribar a l'ermita, que és a 1.050 metres. A cinc minuts amb cotxe del santuari de Montserrat també hi ha el monestir de Santa Cecília, situat en un dels racons més bells de la muntanya

-Té una biblioteca amb 300.00 volums i un museu, projectat per Josep Puig i Cadafalch el 1929 amb més de 1.300 peces de l'antiga Pèrsia, Mesopotàmia, etc. La més antiga és un sarcòfag egipci i una gran col.lecció de pintura dels segles XIX i XX. amb obres d’artistes catalans com Rusiñol, Casas i Dalí , també obres de Monet, Degas, Chagall, Berruguete, Le Corbusier, Tàpies,Pissarro etc

-L’Escolania  de Montserrat és una de les institucions musicals amb més prestigi d’Europa, fundada el 1307. El 'Virolai' és el cant de pelegrins i va néixer el 1880 i qui va posar música als versos de Verdaguer va ser Josep Rodoreda.

Virolai. Escolanía de Montserrat

-La cabra salvatge ('Capra pyrenaica') viu tranquil·lament a la muntanya de Montserrat des que s'hi va introduir l'any 1995. 


-El cim del Cavall Bernat, coronat per una escultura de la Mare de Déu de Montserrat Sergi Boixader de 350kgs.(1987)


El Cavall Bernat és una de les agulles més emblemàtiques de Montserrat i la seva formació ha estat objecte de tota mena d'explicacions. Una d'elles és la llegenda que explica que hi havia un boscater que vivia en un poble del peu de la muntanya. La seva feina era dura i sacrificada: transportava pesats feixos de llenya als pobles de la plana, vora el riu. Va decidir fer un pacte amb el diable, que li va prestar un cavall anomenat Bernat, ràpid i fort, que l'ajudava amb la feina: "Cavall Bernat, cavall Bernat, baixa la llenya al Llobregat". Què va demanar el diable a canvi? Que al cap de deu anys, el llenyataire li havia de proporcionar un altre cavall com el Bernat. El boscater es va fer ric, van passar els deu anys i el diable va tornar per reclamar-li el deute. Però la dona del boscater va pregar a la Verge i una llum blanca va envair-ho tot. El diable i el cavall Bernat van evaporar-se i en el seu lloc va aparèixer una gran pedra que assenyalava el cel.
SI VOLS VISITAR EL MONASTERI DE MONTSERRAT:














2 comentarios:

  1. Àfrica és un gust llegir el teu blog.Sempre amb tants detalls !!! Una quan va té molt clar que ha de fer

    ResponderBorrar
  2. No he pogut esperar, ja ho he llegit, com sempre, molt ben documentat, m'ha agradat molt. No savia res de les coves, m'ha sorprés.
    Moltes gràcies per acompanyar-me a visitar tant bonics llocs, però més encara, perquè sempre, amb les teves explicacions, em sento traslladada a comptes i a llocs fantàstics, on m'imagino haver-hi estat fa moooolts anys, unes vegades amb bruixes, també amb fades, dinosàuris.....i moltes més coses.
    Gràcies Àfrica per fer-me somiar. Ets un veritable Solete.
    ❤️❤️❤️❤️❤️

    ResponderBorrar

DEJA TU COMENTARIO Y TU NOMBRE

BEYONCÉ. TEXAS HOLD´EM. UN ÉXITO CON UNA COREOGRAFÍA VIRAL.DEBATE SOBRE ORIGENES DEL COUNTRY: BLANCOS O NEGROS

Durante el Super Bowl, el evento publicitario y deportivo más grande del año, el 11 de febrero de 2024,  la cantante Beyoncé  lanzó en exclu...

ENTRADES POPULARS