domingo, 19 de marzo de 2023

PENELLES (LLEIDA). EL POBLE DELS GRAFFITIS






PENELLES



Penelles és una petita localitat de Lleida, situada a la comarca de la Noguera, entre Balaguer i Tàrrega, a uns 40 quilòmetres de Lleida capital i  a menys d'una hora i mitja de Barcelona, ​​on viuen aproximadament 500 habitants dedicats majoritàriament al camp i a l'agricultura.

GARGAR FESTIVAL

Fa uns quants anys simplement passava desapercebut, però aixó va cambiar l´any 2016 quan gràcies  a l'empresa Binomic, l'Ajuntament de Penelles i la Diputació de Lleida es va organitzar la primera edició del Gargarfestival, festival de murals i art rural, per difondre la cultura del art al món rural, dinamitzar i embellir el poble i atreure visitants. Penelles s´ha convertit en un gran museu de Street art, un poble que atrau molts turistes durant tot l´any per veure els seus artístics graffitis.

 
 El nom del festival està inspirat en el so de la ganga ibèrica, una au de la zona  en perill d'extinció. Aquest festival és una manera de manifestar esperança als seus habitants, tant pel que fa a salvar l'espècie com “salvar” el poble.


Façana de l´ajuntament, amb tres exemplars d´aquest ocell, obra de l´artista lleidatà SlimArt.
Cada edició, normalment al mes de maig, una sèrie de 20 a 30 artistes, molts d'ells de gran prestigi internacional, dissenyen i pinten durant tres dies una sèrie d'espais cedits pel poble, gràcies a la generositat dels seus veïns, que cedeixen casa seva perquè artistes de tot el món vinguin i plasmin el seu art en elles.



Un poble amb més d´un centenar de graffitis, un grafit cada 10 habitants.
Al festival Gargar també hi han mercats de carrer, tallers artístics i activitats, concerts al aire lliure i  food trucks amb oferta gastronòmica.

VISITA AL POBLE
 
Oficina de turisme de Penelles
A l´Oficina de Turisme de Penelles podem comprar per 1€ el mapa amb la situació de tots els murals, on els tenim numerats.
Tots els murals que podem veure a Penelles estan a l'aire lliure exceptuant l'anomenat Omnipresent, ubicat a l'interior de l'església nova de Sant Joan Baptista de Penelles.
Inaugurat l'any 2020, a l'interior de l'església parroquial de Penelles, hi podem veure l'obra mural de l'artista visual Berni Puig, que va guanyar el concurs organitzat per decorar aquest espai amb la seva colorida obra


.
Per accedir a l´Església només es pot fer amb la visita guiada que organitza la pròpia oficina de turisme. El preu de la visita és de 2€ i com a curiositat el guia és el mateix alcalde de Penelles.

GRAFITTIS

Hi han molts murals de temàtica rural, ja que les directrius del festival animen als artistes a  recrear el món rural i  deixar de banda els temes polítics i religiosos.



















 Us deixo un resum de alguns dels més de  100 murals de Penelles. 


























           Penelles, una visita molt interessant, molt aconsellable, us agradarà molt.

POSTFEST LLEIDA CAPITAL

Potfest el festival d'art urbà  que   es realitza a  Lleida capital des de 2021. Si vols més informació visita la meva entrada del blog:

5 comentarios:

  1. Quina xulada!!! Gràcies per la recomanació!!!

    ResponderBorrar
  2. Qué interessant, segur que hi aniré, m’encanten els grafittis.

    ResponderBorrar
  3. Street Art..genial !!! Segur que visitarem Planelles...

    ResponderBorrar
  4. Qué chulada!! y qué buena iniciativa! Me ha encantado

    ResponderBorrar
  5. Muy buen idea y un resultado espectacular!!!

    ResponderBorrar

DEJA TU COMENTARIO Y TU NOMBRE

BEYONCÉ. TEXAS HOLD´EM. UN ÉXITO CON UNA COREOGRAFÍA VIRAL.DEBATE SOBRE ORIGENES DEL COUNTRY: BLANCOS O NEGROS

Durante el Super Bowl, el evento publicitario y deportivo más grande del año, el 11 de febrero de 2024,  la cantante Beyoncé  lanzó en exclu...

ENTRADES POPULARS