domingo, 2 de octubre de 2022

CURSA SANT BERNABÉ ANDORRA. UNA CURSA AMB UNA HISTÒRIA CURIOSA.

 


Ahir vaig descobrir una cursa molt curiosa: la Cursa de Sant Bernabé. El meu fill Àlex va participar en la cursa llarga, circular,  recorregut llarg - 15,5 km - 1350 m Positius. Sortida centre esportiu Serradells, pujada fins al refugi de Prat Primer per baixar per Collada de Caülla, Pica Romana, bosc de Palomera, acabant la cursa a la Plaça del Centre Esportiu Serradells.

També hi ha un recorregut curt (popular) - 7,00 km – 650 m Positius.





Una cursa amb una història molt antiga que he investigat, per conèixer les arrels de la cursa i d' Andorra.

La primera cosa que em va sorprendre és que el premi per participar són formatges d' Andorra. En aquest cas, dos formatges artesanals d' Andorra de casa Raubert formatgeria (Escàs).

I la história de la cursa també, la cursa vol recuperar el trajecte que seguien els homes d'Andorra la Vella per arribar a l'orri de Claror per un dels accessos més bonics a la Vall, el de Prat Primer, abans que els lauredians.

Si no  coneixeu la história és aquesta:


HISTÒRICA CURSA DE SANT  BERNABÉ

El juny del 1607, el batlle Nicolau Montanya va resoldre una disputa entre les parròquies d’Andorra i de Sant Julià. La nit de Sant Bernabé,  del 10 a l’11 de juny, Bartomeu Guiem i Bernat Ricard, d’Engordany, van pujar a l’orri de Claror. Tenien la intenció de col•locar, amb la primera llum del dia, un senyal damunt de la porta de l’orri. Segons costum, la parròquia que arribava primer a l’orri de Claror per Sant Bernabé tenia dret a ocupar-lo durant la resta de l’any, per orriar i formatjar. Després de col•locar els senyals uns ramets fets amb branques de pi-Bartomeu Guiem i Bernat Ricard van esperar a què es fes de  dia, i, veient que no hi arribava ningú més, van decidir baixar. 

Poc després, tres habitants de la parròquia de Sant Julià van presentar-se a l’orri i, sense fer cas dels senyals, hi van posar el bestiar. El batlle va dictaminar en favor dels homes d’Andorra.

La cursa de Sant Bernabé vol recuperar aquest costum ancestral que enfrontava, amb una certa dimensió esportiva, les dues parròquies a l’hora d’aprofitar els seus recursos naturals. 

És, probablement, la cursa vertical amb més arrels del món, una combinació insòlita entre esport, natura i cultura.

(Informació obtinguda de: andorralavella.ad)

Informació de la cursa: topcrono.net



Altres curses a Andorra:

XXXVa Copa d’Andorra de Curses de Muntanya 2022:

copa-dandorra-de-curses-muntanya-2022/


La Nit de la gallina és una cursa nocturna que passa pel Coll de la gallina( Sant Julià de Lòria).

Otso trail dog

otso-trail-dog

Otso travessa d' encamp ( aquest any s' ha celebrat la 39 edició) 

otso-travessa-dencamp-12k-listado-inscritos


OLYMPUS RACE

https://olympusrace.com/

Aquest any he tingut l' ocasió de fer de voluntària, al coll de Jou, en una zona de proves de pes de sacs i avituallament, una gran experiència que aconsello.








No hay comentarios.:

Publicar un comentario

DEJA TU COMENTARIO Y TU NOMBRE

BEYONCÉ. TEXAS HOLD´EM. UN ÉXITO CON UNA COREOGRAFÍA VIRAL.DEBATE SOBRE ORIGENES DEL COUNTRY: BLANCOS O NEGROS

Durante el Super Bowl, el evento publicitario y deportivo más grande del año, el 11 de febrero de 2024,  la cantante Beyoncé  lanzó en exclu...

ENTRADES POPULARS