sábado, 5 de febrero de 2022

ESTRIPAGECS Saps que són? Curiositats d 'Andorra

 ESTRIPAGECS


Un estripagecs és un barrot metàl·lic, amb punxes irregulars als laterals, que es col·locava a les finestres de les bordes i cases de la zona del Pirineu, especialment a  Andorra. El nom ve del fet que tenien com a objectiu estripar els gecs (jaquetes) dels lladres que intentaven passar entre els barrots, i també impedir el pas dels animals.
 Els fabricava el ferrer  amb un cop d’atxa sobre la barra de ferro roent, estirava la llengua i li donava una forma vagament corba.

Els estripagecs  encara es poden veure a moltes bordes antigues a Andorra, com  a les finestres de la casa de la Vall, la més antiga d´Andorra.

 
Finestra de la Casa de la Vall.

Algunes finestres amb estripagecs a l´antic Engordany, que sempre m ´han cridat l´ atenció.



Era d´en Rafel, Engordany










Interior de la Casa Rull, Sispony.


Os de Civis (Lleida)


 Estripagecs al Parc de Sorteny

El Parc natural de la vall de Sorteny  acull des de l´any 2015 les cinc  escultures permanents Estripagecs gegants d´acer, amb motiu de la celebració de la 1a Biennal Andorra Land Art, obra de Pere Moles. L’estructura, està formada per cinc tòtems –de vuit metres d’alçada cadascun– que són rèpliques a mida gegant dels estripagecs que encara es poden veure a moltes bordes d’Ordino. 






RUTA "ESTRIPAGECS" ORDINO

Des del 2015, any en què l'artista Pere Moles va instal·lar la seva obra «Estripagecs» al Parc Natural de la Vall de Sorteny, s'han convertit en un símbol de la parròquia d'Ordino.

 És per això que l´any 2017 es van  instal·lar sis estripagecs gegants un a cada  cim  dels sis pics més emblemàtics d´Ordino. Les reproduccions dels cims són de mida més petita que les de Sorteny (1,40 metres d'alçada), també de Pere Moles, i contenen el nom del pic i l'alçada. És una manera de donar a conèixer la part natural de la parròquia i també la seva història, a la vegada que es fa esport.


A més,  per animar tant a la gent del país com als turistes a pujar els cims, la iniciativa  per completar la «ruta dels Estripagecs» va proposar un concurs a les xarxes amb  un premi per als qui publiquèssin a  les xarxes socials  com a mínim cinc fotografies amb l'etiqueta #ordinoestripagecs. El premi: uns braçalets commemoratius de la iniciativa del 2017.


Pic de Casamanya
Pic de la Font Blanca

 Els cims són: Casamanya (2.740 metres) als pics de l’Estanyó (2.915), la Font Blanca (2.903), la Sarrera (2.913), Tristaina (2.886) i Cataperdis (2.806). Si vols més informació clica aquest enllaç: https://www.ordino.ad/turisme/activitats/arxius/Estripagecs_cataleg_cat.pdf

       PERE MOLES, DISSENYADOR  

                           

Pere Moles, dissenyador escaldenc. Des de l´any 2000  va introduir els estripagecs a la seva obra artística, amb  tècniques variades  (pintura, escultura, instal·lacions) i tots els materials (tela, paper, fusta, acer, fang o PVC). 

 


Escultures Pere Moles. Exposició Cal Pal Espai Socio-cultural (La Cortinada) 2020


Escultura de Pere Moles   a Cal Pal,(de tres metres i 1.500 quilos) que posteriorment s’ha col·locat en el tram del camí Ral al Serrat.


Joies disseny Pere Moles.



         Escultures d´ estripagecs de Pere Moles, a una mostra a Austràlia l´any2019 . Els cinc braços incorporen cadascun un missatge (Hope, Love, Freedom, Peace i Tolerance)   simbolitza “tant els barrots que impedeixen el pas dels refugiats com l’esperança que representen els forats de les paraules per on es colaran els rajos de sol”.


Si vols conèixer més obres d´aquest dissenyador: escultures, joies, mobles etc amb formes d´estripagecs. :https://www.instagram.com/moles_art_design/

CURIOSITATS


                                                                 XInRt

Tatuatges d´estripagecs

3 comentarios:

DEJA TU COMENTARIO Y TU NOMBRE

DIA INTERNACIONAL DEL GATO. 8 DE AGOSTO. CURIOSIDADES FASCINANTES DE LOS GATOS

El Día Internacional del Gato se celebra cada 8 de agosto.    La elección de esta fecha fue impulsada en el año 2002 por el Fondo Internacio...

ENTRADES POPULARS