A la Plaça de la Rotonda d'Andorra la Vella es troba una escultura de Salvador Dalí, una de les peces més fotografiades pels turistes de la capital, titulada Noblesse du temps (Noblesa dels temps), realitzada per l'autor l´any 1977.
El seu origen és desconegut per moltes persones.
Com va arribar a Andorra?
Va ser donada a l´Estat d´ Andorra el 1999 per Enric Sabater Bonany, col·laborador i secretari de l'artista entre l´any 1968 i 1982 i també col.leccionista d´art.
Als anys 80 es va traslladar a residir a Andorra i des d’aleshores es va dedicar a difondre l’obra de Dalí. Va morir al 2013.
Enric Sabater i Salvador Dali 1970.Enric Sabater
Significat i elements
L'escultura surrealista és un dels rellotges fosos de la sèrie del artista que simbolitzen el pas del temps. El seu significat segons l'artista, el domini del temps sobre els humans. A sobre hi ha una corona.
El conjunt escultòric està format per un rellotge, una dona, la que representa el cos, la carn i el material, i en canvi, l'àngel simbolitza l'esperit, la memòria i l'intangible.
Materials i dimensions
Aquesta obra està realitzada amb pur bronze, té 4,90 metres d'alçada per 1,70 i 2,60 metres de profunditat i longitud amb un pes total de 1.400 quilos.
No sempre ha estat en aquesta ubicació.
El seu primer destí va ser el Prat Gran d’Encamp, on va estar 5 anys fins que la reforma d’aquest espai va obligar a retirar-la.
El conjunt escultòric s’havia d’ubicar inicialment a la plaça Benlloch, davant del Comú, però finalment l´any 2010 es va decidir ubicar a la cèntrica Rotonda d´Andorra la Vella.
Enric Sabater va mostrar el seu acord ja que la nova ubicació de l'obra constituiria per la seva qualitat artística i mediàtica de l'artista un punt d'atracció extraordinari al centre neuràlgic de la vila. El col·leccionista d'art i secretari personal de Salvador Dalí, molt vinculat amb Andorra, va explicar en roda de premsa que “Dalí estaria molt content perquè el pont de la Rotonda és un lloc molt emblemàtic”.
La Rotonda és punt estratègic d'atracció turística amb una perspectiva única, al costat del riu, juntament amb les lletres il·luminades en la franja nocturna, de la denominació de la parròquia d´Andorra la Vella, amb el pont de París i la torre de Caldea al fons. La ubicació és molt encertada, ja que al ser peatonal s´ha convertit en un punt per fer "selfies" i fotografies de record obligatòries pels turistes.
L’escultura ‘La noblesse du temps’ ha estat retirada a causa de la reforma de la plaça. Es va dipositar al costat del magatzem comunal de l’antic COEX (ara centre de vacunació) i va ser ressituada recentment en el mateix lloc, però sobre una peana ajardinada, una mica més realçada.
És una peça única?
És una peça que no és estrictament única, però sí una sèrie limitada: té algunes germanes més a Londres, Suïssa (St Moritz), Vienna, Courchevel i una altra a Xangai.
Autenticitat
L'obra de Salvador Dalí ha estat una de les més falsificades al món de l'art, de manera que l'autenticitat de peces com la recent instal·lada a Andorra la Vella només es prova oficialment si prové d'una sèrie produïda amb el consentiment de l´artista.
La persistència de la memòria.Salvador Dalí, 1931
Museo: MoMA, Nueva York (Estados Unidos)
Técnica: Óleo (24 × 33 cm.) Tamany d' un foli aproximadament.
És una obra surrealista molt coneguda, els seus rellotges que s'estan fonent i que sembla representar un somni.
https://historia-arte.com/obras/la-persistencia-de-la-memoria
Si visites Andorra la Vella no oblidis visitar la escultura, fotografiada totes les èpoques del any.
Si t´interessa conèixer la biografia de Dali, obres, museus, etc clica aquest enllaç: https://www.salvador-dali.org/ca/dali/
ARTE EN EL PATIO DE PRADA CASADET. MUSEO AL AIRE LIBRE
Súper interessant la informació!!!!👏👏👏👏
ResponderBorrarMoltes gràcies Judith, sempre fidel al meu blog!
BorrarCom sempre, explicacions méd que entenedores i complertes és un honor seguir el teu blog. Gràcies una vegada més.
ResponderBorrarOhhh molt contenta que t' agradi! Gràcies!
BorrarMoltes gràcies Judith sempre fidel al meu blog!!
ResponderBorrarQué interesante. Gracias
ResponderBorrar