domingo, 5 de diciembre de 2021

ORIGEN DE LA PARAULA I DE LA CREACIÓ DELS PIRINEUS. LLEGENDA D´HÈRCULES I PYRENE. ORIGEN DE LA PARAULA ANDORRA

 



Els Pirineus, una serralada de muntanyes situada al sud-oest d'Europa que forma una frontera natural entre França i Espanya.  Separa la Península Ibèrica de la resta d'Europa continental i s'estén per uns 491 km des del Golf de Biscaia fins al Mar Mediterrani. 
Transcorre per les regions de Navarra, Aragó (província d'Osca) on trobem el pic més alt d 'aquesta serralada, el pic Aneto ( 3404 mts) i Catalunya (províncies de Lleida i Girona). Andorra, el país dels Pirineus, es troba íntegrament dins de la serralada dels Pirineus, entre Espanya i França, a la regió centre-oriental.
 
Els Pirineus és una terra de llegendes, començant pel nom mateix, que té un origen mitològic.

 Ningú no sap si és cert, però aquesta és la història tan bonica sobre el nom dels Pirineus.

Hi han vàries llegendes sobre Pirene, (o Pyrene) i Hèrcules.


Llegenda de Pirene i Hèrcules

Segons els grecs, una llegenda explica que la bella Pirene,  era  filla de  Tùbal, un nét de Noé, que va venir a Espanya després del Diluvi, constituint-se com el primer poblador de la península. Fundador d'algunes ciutats (entre elles Saragossa, cap al 2303 de la Creació), amb grans coneixements de metalùrgia, va arribar a ser el rei d'Ibèria. 

Hèrcules era un semideu, un dels majors herois gregs, (també conegut per Heracles). Dotat de força extrema, valentia i virilitat. 

És considerat antecessor dels reis d'Espanya.

Hèrcules de bronze, obra de l'artista ceutí Ginés Serrán Pagán. (Ceuta)

Hèrcules va arribar a les terres de Tùbal en el seu camí per completar els famosos dotze treballs que li havia imposat el seu cosí mesquí  Euristeu.

Com a dècim dels seus dotze treballs, Hèrcules havia de robar-li el ramat a Gerió, un horrible i monstruós  pastor gegant amb tres caps. Vivia a l´antic regne dels Tartessos, a Eritea, avui conegut com a Cadis i tenia aterroritzada tota la península Ibèrica.

Tùbal va descobrir la relació entre la bella Pirene i Hèrcules i la va prohibir. Alguna llegenda diu que Pirene va quedar embarassada, (va donar a llum una serp) Hèrcules la va abandonar i ella va fugir als boscos, direcció Galia.

Pirene es va trobar amb Gerió, el qual pretenia casar-se amb la princesa i va intentar aconseguir-la per la força lluitant amb Túbal, a qui va derrotar.

Pirene va fugir al Nord i es va amagar a unes coves de la muntanya, a les proximitats del Mediterrani. Gerió, però, enfurismat per no trobar el seu rastre va cremar els boscos.

Hèrcules, que tornava d'Itàlia creuant Iberia, va observar el foc a tota la serralada.

Diuen que, avisat per una àguila, va sentir les veus d'auxili de Pirene, però ja era massa tard. Quan va poder rescatar-la, ja agonitzava la princesa, encara que aquella encara va tenir temps d'explicar-li la seva història. Les llàgrimes de Pirene van  formar els ibons, aquests llacs gelats dels actuals cims pirinencs, com els llacs de Gerber (Pallars Sobirà) a Lleida, anomenat també Les llàgrimes de Pirene.


El sensible Hèrcules, trencat de dolor per la mort de la seva estimada, la va enterrar en aquell lloc i com a homenatge al seu valor i bellesa, li va preparar el més monumental mausoleu, agafant amb les seves poderoses mans les roques de l'incendiada muntanya i col·locant-les unes sobre les altres, fins a formar aquesta altiva i bella serralada, que en el seu record es diu des de llavors Pirineus.

                                                                                                               Hèrcules i Pirene.
Arte Moderno.1890.Aleix Clapès.

És una bella història, que pots trobar escrita de moltes maneres, però sempre amb els mateixos protagonistes, l'heroi Hèrcules, Tùbal, la bella Pirene i el monstre Gerió.

Hi ha una altra versió de la llegenda. Els Pirineus van rebre el seu nom de la mitològica filla de Bébrice (o Bèbrix) Pirene o Pyrene, una princesa famosa per la seva bellesa que vivia a la península Ibèrica. Tot i tenir molts pretendents, el seu cor estava reservat a Hèrcules, amb qui es veia d'amagat als boscos. Hèrcules es va emportar a Pirene en un dels seus viatges i quan aquesta va morir, va acumular pedres per segellar la seva tomba.


Significat de la paraula Pirineus (en francès Pyrenées, i en castellà Pirineos)

La paraula «Pyros» significa foc en grec.

La paraula Neos significa nou. Així doncs, la paraula Pirineus significa  Nou Foc.

Final de la Llegenda
La mort de Pirene va ser venjada. Després d'aixecar el mausoleu, Hèrcules per fi es troba amb Gerió. Quan el monstre s'abalança sobre ell, dispara una fletxa amb el verí de la hidra que travessa els seus tres cossos i va acabar amb ell.


En quina part de la serralada reposa exactament Pyrene?

Si preguntes a Benasc (Benasque) al pirineu aragonès et diran que reposa just a la seva terra, guardada pel cim més alt dels Pirineus, el pic Aneto.

Si preguntes a la gent de l'Ariege. et guiaran sens dubte fins a la tomba de Pirene, oculta a la cova de Lombrives (Ussat), on unes espectaulars estalagmites formen una mena de sepultura colossal.


Llegendes populars sobre la creació dels Pirineus

Expliquen que, al principi dels temps, Déu va fer el món llis i pla com el palmell de la mà. Aviat, però, el va trobar massa monòton i va voler donar-li una mica de varietat posant-hi muntanyes. Va omplir un sac de roques, se'l va carregar a l'espatlla i va anar a fer una volta per l'esplanada d'aquell món sense estrenar. De tant en tant, es cansava de camí pla, treia una pedra del sac i la llançava davant seu. Només tocar el terra, la pedra creixia i creixia fins a convertir-se en una muntanya. Vet aquí que quan Déu passava pel lloc on avui són els Pirineus, se li va rebentar el sac sense adonar-se'n, així que va anar deixant darrere seu una llarga reguera de pedres. Aquest és l'origen dels Pirineus, segons aquesta llegenda popular.

Una altra llegenda popular explica que aquestes muntanyes eren en temps antic un autèntic paradís per al bestiar. Fins que un dia es va presentar un captaire (mendigo) demanant almoina i els pastors, en lloc d'acollir-lo, li van llançar els gossos.  El captaire que en realitat era Nostre Senyor, els va maleir, i en l'acte els prats van quedar convertits en ventisqueros, els ramats en tarteres i els pastors i gossos en turons rocosos. Aquesta llegenda es refereix al massís de la Maladeta, al pirineu aragonès.


Si vols conèixer mès llegendes dels Pirineus clica aquest enllaç: descubre-cuatro-curiosas-leyendas-del-pirineo/


ORIGEN DE LA PARAULA ANDORRA

No se sap l'origen de la paraula Andorra, encara que s'han formulat moltíssimes hipòtesis. Es considera que és un terme d'origen preromà i potser iber o basc. En inscripcions ibèriques es troba el gentilici andur(r)iensis, que pressuposa l'existència d'un topònim *Andura.

 La derivació més antiga de la paraula Andorra és de l'historiador grec Polibi  que descriu als Andosins, una tribu ibèrica preromana, històricament ubicats a Andorra i enfrontant l'exèrcit cartaginès al seu pas a través dels Pirineus durant les Guerres Púniques. (És la primera inscripció del terme andosins)

La paraula Andosini o Andosinos (Ἀνδοσίνοι) pot derivar-se de l'handia basca el significat de la qual és “gran” o “gegant”. La toponímia andorrana mostra evidència del basc a la zona. Una altra teoria suggereix que la paraula Andorra es pot derivar de l'antiga paraula Anorra que conté la paraula basca ur (aigua) o  amb la forma Ameturra, "Deu fonts", composta de hamar "deu" i iturri "fonts.


Una altra teoria suggereix que Andorra es pot derivar de l'àrab al-darra (الدرة), que significa “el lloc densament arbrat”. Quan els àrabs i els moros van conquerir la Península Ibèrica, les tanques de l'Alt Pirineu estaven cobertes per grans extensions de bosc, i la majoria de les regions que no van ser administrades per musulmanes, degut a la dificultat geogràfica que es va presentar, va rebre aquesta designació.


Una hipòtesi relaciona la paraula Andorra amb andurrial, terme navarrès-aragonès, que significa “terra coberta d'arbustos” o “mont baix”.


Una altra teora defensa una etimologia cèltica derivada de les paraules an, "buf" i dor, "porta", en al·lusió als vents pirinencs.

L'etimologia popular sosté que Carlemany havia nomenat la regió com una referència a la vall bíblica cananea d'Endor o Andor, un nombre atorgat pel seu hereu i fill Louis le Debonnaire (després de derrotar els moros)

martes, 30 de noviembre de 2021

ESCULTURA DE DALÍ RELOJ: "NOBLESSE DU TEMPS" ANDORRA






A la Plaça de la Rotonda d'Andorra la Vella es troba una escultura de Salvador Dalí, una de les peces més fotografiades pels turistes de la capital, titulada Noblesse du temps (Noblesa dels temps), realitzada per l'autor l´any 1977.

El seu origen és desconegut per moltes persones.

Com va arribar a  Andorra?

Va ser donada a l´Estat d´ Andorra el 1999 per Enric Sabater Bonany,  col·laborador i secretari de l'artista entre l´any 1968 i 1982 i també col.leccionista d´art.

Als anys 80 es va traslladar a residir a Andorra i des d’aleshores es va dedicar a difondre l’obra de Dalí. Va morir al 2013.

                                                        Enric Sabater i Salvador Dali 1970.


     Enric Sabater


Significat i elements

L'escultura surrealista és un dels rellotges fosos de la sèrie del artista que simbolitzen el pas del temps.  El seu significat  segons l'artista, el domini del temps sobre els humans. A sobre hi ha una corona.

El conjunt escultòric està format per un rellotge, una dona, la que representa el cos, la carn i el material, i en canvi, l'àngel simbolitza l'esperit, la memòria i l'intangible.




Per conèixer més detalls del seu significat:

Materials i dimensions

Aquesta obra està realitzada amb pur bronze, té 4,90 metres d'alçada per 1,70 i 2,60 metres de profunditat i longitud amb un pes total de 1.400 quilos.

No sempre ha estat en aquesta ubicació.

El seu primer destí va ser el  Prat Gran d’Encamp, on va estar 5 anys fins que la reforma d’aquest espai va obligar a retirar-la

El conjunt escultòric s’havia d’ubicar inicialment a la plaça Benlloch, davant del Comú, però finalment l´any 2010 es va decidir ubicar a  la cèntrica Rotonda d´Andorra la Vella.

Enric Sabater va mostrar el seu acord ja que la nova ubicació de l'obra constituiria per la seva qualitat artística i mediàtica de l'artista un punt d'atracció extraordinari al centre neuràlgic de la vila. El col·leccionista d'art i secretari personal de Salvador Dalí, molt vinculat amb Andorra, va explicar en roda de premsa que “Dalí estaria molt content perquè el pont de la Rotonda és un lloc molt emblemàtic”.

La Rotonda és punt estratègic d'atracció turística amb una perspectiva única, al costat del riu, juntament amb les lletres il·luminades en la franja nocturna, de la denominació de la parròquia d´Andorra la Vella, amb el pont de París i la torre de Caldea al fons. La ubicació és molt encertada, ja que al ser peatonal s´ha convertit en un punt per fer "selfies" i fotografies de record obligatòries pels turistes.     

 


L’escultura ‘La noblesse du temps’ ha estat  retirada a causa de la reforma de la plaça. Es va dipositar al costat del magatzem comunal de l’antic COEX (ara centre de vacunació)  i  va ser ressituada recentment en el mateix lloc, però sobre una peana ajardinada, una mica més realçada.

                                        

                                       

Magatzem comunal de l’antic COEX ( ara centre de vacunació)

Ubicació actual
   Ubicació anterior

És una peça única?

És una peça que no és estrictament única, però sí una sèrie limitada: té algunes germanes més a Londres, Suïssa (St Moritz), Vienna, Courchevel i una altra a Xangai.

Xangai
London
            London

Autenticitat

L'obra de Salvador Dalí ha estat una de les més falsificades al món de l'art, de manera que l'autenticitat de peces com la recent instal·lada a Andorra la Vella només es prova oficialment si prové d'una sèrie produïda amb el consentiment  de l´artista.

La persistència de la memòria.Salvador Dalí, 1931

Museo: MoMA, Nueva York (Estados Unidos)

Técnica: Óleo (24 × 33 cm.) Tamany d' un foli  aproximadament.

És una obra surrealista molt coneguda, els seus rellotges que s'estan fonent i que sembla representar un somni. 

https://historia-arte.com/obras/la-persistencia-de-la-memoria



Si visites Andorra la Vella no oblidis visitar la escultura, fotografiada totes les èpoques del any.

Si t´interessa conèixer la biografia de Dali, obres, museus, etc clica aquest enllaç: https://www.salvador-dali.org/ca/dali/









Otras esculturas curiosas en Andorra:

ARTE EN EL PATIO DE PRADA CASADET. MUSEO AL AIRE LIBRE



domingo, 12 de septiembre de 2021

AUVINYÀ. LES CASES VELLES . LLEGENDA DE LA DAMA BLANCA

Auvinyà és una població molt singular d 'Andorra, (amb una història ben curiosa) Pertany a la Parròquia de Sant Julià de Lòria -antiga Lauredia-. Queda documentat que ja l’any 857 (s.IX) existia un assentament anomenat “Albigano”
Antigament, els seus pobladors practicaven una economia de subsistència, conreant els camps amb cereals, productes de l’hort i també s’exercia la ramaderia. Els seus veïns es desplaçaven a peu o amb animal fins a Sant Julià per adquirir eines i aliments.
 Situada a 1613 mts d´alçada a pocs minuts de Sant Julià de Lòria, (direcció Juberri i la Rabassa) a mà esquerra trobem una entrada amb unes bùsties que indiquen Cases Velles.

AUVINYÀ O AUBINYÀ
 Podem trobar el nom: Aubinyà i  Auvinyà.
El topònim prové del nom llatí Albinus. La documentació més antiga, de l 'època medieval, el nom apareix escrit  Albinyà i  Alvinyà.

POBLE MEDIEVAL
Auvinyà és una recreació fidedigna d'un poble de l'Edat Mitjana andorrana amb la màxima exactitud possible. Aquest va ser el principal objectiu de la família Fiter (l´advocat Ricard Fiter) quan el 2005 va decidir  iniciar la construcció del casc antic d'Auvinyà. Un projecte que es va allargar durant més de 5 anys.
 Auvinyà va passar de ser un conjunt de cases pairals, (que es remuntava a el segle IX quan va existir un assentament anomenat Albigano), a ser un poble singular i emblemàtic, 
format per  un total de 19 cases i una església.
oferint residència a més de 20 famílies ( poc més de 200 habitants)

CURIOSITATS

Un aspecte que fa d'Auvinyà un dels pobles més singulars d'Andorra és la seva tranquilitat i la seva accessibilitat. Auvinyà és a dia d'avui l'únic poble d'Andorra únicament accessible per a vianants,  una bonica i petita  localitat molt tranquil.la, lluny de sorolls i amb un entorn natural i vistes privilegiades.



 El poble d'Auvinyà amaga moltes altres curiositats. Resulta molt curiós observar com cap casa d'aquest nucli urbà està numerada, ja que en lloc d'un número, cada casa té un nom propi, perfectament identificable en un ferro forjat que es troba a l'entrada dels immobles. Alguns noms fan referència a la fauna i la flora d´Andorra, com Ca l’isard, Cal Pardal…

 Una altra  singularitat  d'Auvinyà és que no hi ha cap casa igual, de manera que cadascuna de les 19 cases té un disseny i dimensions molt diferents, i algunes cases molt vistoses amb vegetació a la façana.





També trobem , ponts románics, o uns panells de ferro amb explicacions de la història d´Andorra.










ESGLÈSIA DE SANT IVO
 D'estil romànic i de petites dimensions,situada a la part alta de la vila de Auvinyà, concretament a l'extrem d'una serralada, l'església de Sant Romà és una petita edificació de planta i absis rectangular.

 Aquesta església es va crear en homenatge al patriarca de la família Fiter, motiu pel qual es va decidir utilitzar el seu nom (Ivo) per "batejar" aquesta església.  Sant Ivo és el patró dels advocats. Inaugurada el 2011 per l'arquebisbe d'Urgell i copríncep d'Andorra, Joan-Enric Vives, la jurisdicció religiosa pertany a el bisbat d'Urgell, mentre que la potestat civil està en mans de la família Fiter.

Restaurada el 1964 seguint un projecte de l'arquitecte Cèsar Martinell, l'església de Sant Romà d'Auvinyà és un tipus de construcció pròpia de segle X.










Escultura Dama Blanca

Situada just a l'entrada de l'Auvinyà, precisament en el lloc on es creu que es va assentar l'històric poble de Albigano, l'escultura Dama Blanca rememora una de les llegendes més famoses d'Andorra. Creada per l'artista Toni Cruz a l'any 2014, aquesta escultura pretén ser un símbol identitari, tal com representa la mateixa llegenda,  la llibertat, la força i la independència del poble andorrà en el cos d'una dama blanca protectora.

La llegenda diu que la  Dama Blanca va convertir en llop el guerrer que va gosar envair aquestes terres per dues ocasions. Si vols vols conèixer la llegenda complerta i més llegendes d´Andorra : La-dama-blanca-dandorra
i

CELLER CASA AUVINYÀ
Auvinyà és conegut també per la vinculació de les seves terres amb el sector vinícola. Alguns estudis coincideixen a assenyalar que el nom d'Auvinyà molt possiblement sigui una derivació de la paraula 'vinya' ( 'vinya' en català). Així, a 1200 metres d'altitud es troba Casa Auvinyà, un petit celler d'autor que tot i comptar amb molt pocs anys de presència en el sector, ja s'ha consolidat com un referent per la  qualitat dels seus vins. Amb una producció que ronda les 1.500 ampolles anuals, el gran atractiu de Casa Auvinyà és el seu vi negre, un producte inèdit, ja que es tracta del primer vi negre elaborat a Andorra.


Ermita de Sant Romá d' Auvinyà

També podem visitar la ermita de Sant Romá d' Auvinyà, molt a prop del poble. Seguint un patró habitual en petites construccions d’aquest gènere, es compon d’una sola planta rectangular. És el tipus de construcció pròpia del segle X a Andorra. Va ser restaurada l’any 1963.





 Val la pena una visita a Auvinyà, a la urbanització Cases Velles i  al poble del costat, els jardins de Juberri, també molt curiosos, plens de figures molt variades i originals: tens informació al meu blog:

I si vols fer senderisme i conèixer més rutes a sant julià mira aquests enllaços:

DIA INTERNACIONAL DEL GATO. 8 DE AGOSTO. CURIOSIDADES FASCINANTES DE LOS GATOS

El Día Internacional del Gato se celebra cada 8 de agosto.    La elección de esta fecha fue impulsada en el año 2002 por el Fondo Internacio...

ENTRADES POPULARS