jueves, 27 de abril de 2023

MONESTIR O ABADIA DE MONTSERRAT. CURIOSITATS



Tradicionalment la muntanya més important i significativa de Catalunya i el segon centre de peregrinatge d'Espanya. Està situada a 30 km del centre de Barcelona, a 750 metres sobre el nivel del mar a la Comarca del Bages.

-Com es van formar les muntanyes de Montserrat?

On ara hi ha el massís de Montserrat, en realitat era tot un mar fa 50 milions d'anys. Eren aigües poc profundes poblades de tota mena de fauna aquàtica, sobretot petxines i mol·luscs. Aquest mar es va anar enfonsant i es va anar omplint de sediments, i mentre l'aigua es retirava hi va emergir un formació muntanyosa curiosa, com la coneixem avui, amb agulles, avencs i boscos únics. En qualsevol roc pots trobar-hi el fòssil d'una petxina o un mol·lusc. La singularitat de Montserrat també es troba sota terra: l'aigua de la pluja ha anat penetrant pels conglomerats i hi ha format coves tan espectaculars com les de Collbató, amb galeries precioses plenes d'estalactites i estalagmites.


-Abans a Montserrat ja hi havia uns 300 ermitans que vivien aïllats en coves.

-El monestir va ser fundat per l’abat Oliba, abat de Ripoll i bisbe de Vic el 1025. És una abadía benedictina i actualmente viuen monjos benedictins. 


-La marededéu de Montserrat, la Moreneta, es va trobar a la Santa Cova l'any 880. a 2.5 kms de l'actual monestir de Montserrat. Un camí excavat a la roca de la muntanya uneix els dos indrets. Aquest camí es va fer entre els anys 1691 i 1704 gràcies a les donacions de la marquesa de Tamarit, i se'l va batejar com 'el camí de la plata' per la gran suma de diners que va costar. La talla és estil romànic i anònima.



- L'any 1881, el papa Lleó XIII va proclamar la Mare de Déu de Montserrat patrona de Catalunya.

 -L'Abadia te diferentes estils: arquitectura romànica, gòtica, Renaixement y arquitectura eclèctica.






 -Hi han 2 ermites  de Sant Joan i Sant Onofre. A la de Sant Joan, s’hi pot arribar amb funicular. S’ha de caminar per un sender fins arribar a l'ermita, que és a 1.050 metres. A cinc minuts amb cotxe del santuari de Montserrat també hi ha el monestir de Santa Cecília, situat en un dels racons més bells de la muntanya

-Té una biblioteca amb 300.00 volums i un museu, projectat per Josep Puig i Cadafalch el 1929 amb més de 1.300 peces de l'antiga Pèrsia, Mesopotàmia, etc. La més antiga és un sarcòfag egipci i una gran col.lecció de pintura dels segles XIX i XX. amb obres d’artistes catalans com Rusiñol, Casas i Dalí , també obres de Monet, Degas, Chagall, Berruguete, Le Corbusier, Tàpies,Pissarro etc

-L’Escolania  de Montserrat és una de les institucions musicals amb més prestigi d’Europa, fundada el 1307. El 'Virolai' és el cant de pelegrins i va néixer el 1880 i qui va posar música als versos de Verdaguer va ser Josep Rodoreda.

Virolai. Escolanía de Montserrat

-La cabra salvatge ('Capra pyrenaica') viu tranquil·lament a la muntanya de Montserrat des que s'hi va introduir l'any 1995. 


-El cim del Cavall Bernat, coronat per una escultura de la Mare de Déu de Montserrat Sergi Boixader de 350kgs.(1987)


El Cavall Bernat és una de les agulles més emblemàtiques de Montserrat i la seva formació ha estat objecte de tota mena d'explicacions. Una d'elles és la llegenda que explica que hi havia un boscater que vivia en un poble del peu de la muntanya. La seva feina era dura i sacrificada: transportava pesats feixos de llenya als pobles de la plana, vora el riu. Va decidir fer un pacte amb el diable, que li va prestar un cavall anomenat Bernat, ràpid i fort, que l'ajudava amb la feina: "Cavall Bernat, cavall Bernat, baixa la llenya al Llobregat". Què va demanar el diable a canvi? Que al cap de deu anys, el llenyataire li havia de proporcionar un altre cavall com el Bernat. El boscater es va fer ric, van passar els deu anys i el diable va tornar per reclamar-li el deute. Però la dona del boscater va pregar a la Verge i una llum blanca va envair-ho tot. El diable i el cavall Bernat van evaporar-se i en el seu lloc va aparèixer una gran pedra que assenyalava el cel.
SI VOLS VISITAR EL MONASTERI DE MONTSERRAT:















domingo, 16 de abril de 2023

ROC DE LES BRUIXES. PRIMERES PROVES D'ESCRIPTURA A ANDORRA. EDAT DEL BRONZE. LLEGENDA. ANDORRA I LA PREHISTÒRIA

 






 

ROC DE LES BRUIXES. PRIMERA MOSTRA D´ESCRIPTURA A ANDORRA. LA PREHISTÒRIA.

El roc de les Bruixes és un conjunt de gravats rupestres prehistòrics de l'Edat del Bronze sobre una roca situada a un cami proper a Prats (Canillo). Un  indret amagat i difícil de trobar, que s´aconsella no divulgar per protegir la roca d'actes vandàlics.

Van ser descoberts l'any 1962 per l´historiador Pere Canturri quan estudiava  llegendes relacionades amb supersticions i creences al país.

Descoberta dels gravats del Roc de les Bruixes (Prats) per Pere Canturri i el seu equip. Foto: PCA

DATACIÓ DELS GRAVATS

Els gravats es  van interpretar com a santuari funerari de l'edat del Bronze o  bé dels íbers, i constitueixen possiblement les primeres proves d'escriptura a Andorra.

És difícil de catalogar, probablement  al voltant de l’any 200 a.C. per la similitud als de la Cerdanya, a Latour-de-Carol (on han aparegut indicis d’aquest alfabet íber) però  no es pot  atribuir amb seguretat als ibers, que no van deixar cap altra resta material aqui, ni moneda, ni urbanisme ni ceràmica.” 

 

 INTERPRETACIÓ DELS GRAVATS. LLEGENDA

El conjunt dels gravats te una superfície d´uns 2 metres quadrats. Consta de  traçats amb una profunda incisió en forma de «V», conjunts de  línies i petites cassoles o forats, fus, estels, triangles, branques i graelles. Els gravats són difícils de desxifrar, alguns d’aquests gravats podrien correspondre a lletres d’un primitiu alfabet ibèric, cosa que els convertiria en la manifestació escrita més antiga del nostre racó de món.

També hi apareixen a la paret vertical figures humanes, guerrers i un cavall i cavaller, traçats amb d'una incisió fina, probablement de l'època medieval.


 Hi apareixen figures antropomòrfiques, talls naviformes (semblants a la secció d’un casc de vaixell) i d’altres que es poden interpretar com arbres o formes vegetals, i d´altres formes indeterminades.

                                           

Hi apareixen moltes incisions  hemisfèriques “típiques de l’edat del bronze” anomenades cassoletes (forats) són pròpies dels llocs de culte,  com les esglésies. Les incisions van  ser fetes amb ganivets de ferro i posiblement fetes per sacerdots o xamans, tenen moltes interpretacions i teories no confirmades:

-En llocs amb vistes privilegiades serien mapes representarien indrets sagrats, llocs on hi hauria aigua o  també mapes del firmament i els planetes ( hi han asteriscs que evoquen el sol o les estrelles)

-S 'utilitzarien per fer   rituals amb sang de sacrificis animals o humans.

 -Per predir el futur vessant líquids i interpretant els missatges.

-La pols de la pedra que s' extrauria de les pedres s'utilitzaria per preparar ungüents màgics o curatius.

   Cassoletes al Roc de les Bruixes

 

Llegenda. 

Els gravats s'interpreten popularment com les marques deixades per les ungles del dimoni en una lluita que va mantenir amb les bruixes medievals de Canillo. Durant la disputa, les bruixes el van llançar a un abisme; mentre queia va deixar les ungles marcades a la roca de la paret.

 Els habitants de Prats que començar a anomenar roc de les Bruixes, perque pensaven que era on les bruixes invocaven les forces del mal.

 

EL SECRET DE LA UBICACIÓ DEL ROC DE LES BRUIXES

El Roc de les Bruixes es troba enmig del bosc, no està senyalitzat i és pràcticament impossible trobar-lo sense un guía o un coneixedor d´aquella zona. Patrimoni no organitza  tipus de visites dirigides, aconsella no divulgar la seva ubicació i no es planteja tornar-lo a senyalitzar, ja que el 1995 el Comú de Canillo, ho va fer  i els gravats van patir actes de vandalisme.

Existeix un projecte per tancar o cobrir el jaciment, que el protegiria del degradament natural o humà. Patrimoni vol protegir el Roc de les Bruixes sense haver-lo de tancar, però en aquest moment està tot paralitzat.

L´arqueòleg Gerard Remolins, de l´empresa Regirarocs, que  organitza visites guiades al roc de les bruixes al solstici d´estiu, va ser avisat pel Ministeri de Cultura l´any 2019 perque retirés informacions a les xarxes amb la geolocalització del indret. No ho va fer, alegant que és un espai públic, patrimoni de tots.

Aquest fet no ha sigut sancionat i l´arqueòleg continua organitzant visites guiades i difonent el patrimoni natural. Aquesta situació fa que moltes més persones estiguin interessades en  visitar aquest curiós indret.

Si el visites, s´aconsella ser molt respectuós, no apropar pals ni motxilles a prop dels gravats, per no malmetre´ls, i tenir cura per no trepitjar els gravats, relliscar o caure.

 

REPRODUCCIÓ IDÈNTICA DAVANT PALAU DE GEL (CANILLO)

Actualment una rèplica d'aquests gravats llueix a l'entrada del Palau de Gel de Canillo. La reproducció, del 1998, és absolutament fidedigna.


 Fossa de Prats

De l'Edat del Bronze mitjà (tot i que no es pot datar amb exactitud) també tenim la Fossa de Prats, a prop del Roc de les Bruixes,  al camí de prats a Meritxell, cosa que suposa un pas i un poblat a les vores.

 La fossa és quadrangular, probablement  un santuari funerari (tot i que no s´han trobat restes) o per realitzar rituals amb foc, está coronada per una estructura empedrada, on s'hi han trobat recipients  de ceràmica que contenien productes lactis i cereals. 

 


DARRERA DESCOBERTA
JACIMENT AMB GRAVATS DESCOBERT PELS BANDERS AL 2021  ( PROPER AL ROC DE LES BRUIXES)

Baser del bosc de Rep: aquest és el nom que Jordi Casamajor  (investigador i divulgador de l'art rupestre d´Andorra i Pirineus) proposa pel jaciment rupestre descobert a l’abril del 2021 pel bander Ferran Teixidó.Es troba a sobre de Meritxell,  a un mirador natural, en la ruta del santuari de l’art rupestre andosí. És una capa de pedra fragmentada amb molts  gravats, i molt variats: creus, línies, formes geomètriques, (destaca un  estel de cinc puntes) i intents de cassoletes. Probablement  està relacionat amb el Roc de les Bruixes, ja que està relativament a prop i a una alçada similar, cap a la cota 1.600. Probablement datat de l´època dels ibers o l`edat del bronce. 



GRAVATS DE SORNÀS
Existeix una ruta de descobertes rupestres  a Sornàs, amb diversos gravats i un dolmen:senderismo/descoberta-rupestre-de-sornas-26549108
 
Gravats a un dolmen al terra, a l' entrada d' una casa, al poble de Sornàs.
                  DOLMEN
Conjunt rupestre de Terra de la Mola.(Sornás)
El roc dels gravats a la carretera està protegit per una tanca que n’impedeix l’accés i que obliga a contemplar els gravats des d’uns tres metres de distància, ja que l'art rupestre, especialment el que es troba a l’exterior i no en coves, s’exposa de forma natural a una lenta, inexorable erosió i una inevitable desaparició.
També la percepció de l’art rupestre, ja sigui en directe o en fotografia, depèn molt de l’hora del dia, per la forma com hi incideix la llum del sol, així com de la distància, perspectiva etc

 Personatge femení amb còfia o corona, d'uns 85 cms d'alçada.



ALTRES GRAVATS
GRAVATS DE CAN DIUMENGE AL SOLÀ D´ENGORDANY

 Situats al  jaciment arqueològic  situat a la parròquia d’Escaldes-Engordany. Van ser declarats Bé d’Interès Cultural  del patrimoni cultural d’Andorra
El constitueixen uns gravats rupestres situats a la urbanització de Can Diumenge, al vessant del pic de Padern i pertanyent al veïnatge dels Vilars d’Engordany.
Els gravats són escassos, tallats amb una incisió profunda i no s'ha determinat la datació, sembla que podrien haver estat obra dels ceretans o andosins. Les seves formes són únicament d’estil fusiforme i es caracteritzen per la seva geometria triangular i reticular, abstracta amb línies i traços paral·lels. 

Gravats a Can Diumenge, al solà d´Engordany.
 Foto del llibre : Gravats rupestres d'Andorra , l'Alt Urgell i la Cerdanya, de Jordi Casamajor i David Gàlvez

.Si vols veure més fotografies de  gravats a Andorra i Alt Urgell molt interesants  com: gravats de Meritxell, Sant Martí de la Cortinada, Bordes de Beixalís, Aixàs, Estel de sant Esteve de Juverri, Arcavell, Canòlich, Lloser de Vila  i les Comes a Encamp, Nagol,  etc mira aquest enllaç:Noves-aportacions-als-gravats-rupestres-d-andorra-i-de-l-alt-urgell-jordi-casamajor-i-esteban.html


 Andorra es situa enmig dels Pirineus, que durant la darrera glaciació es trobaven coberts per grans glaceres que van impedir la vida a grups humans europeus. El desgel apropa la població dels països veïns a les serralades europees a la recerca d'aliment. El mode de vida al principi és nòmada però amb el temps adopta el sedentarisme. 

A Andorra hi ha evidències que aquesta població s'hi assentà definitivament per a practicar-hi l'agricultura i la caça, i més tard arribaría l´edat dels metalls.

D´ON PROCEDIEN ELS PRIMERS HABITANTS

El territori andorrà ja és mencionat per Polibi durant les guerres romanes a la península ibèrica. Els Andosis és el nom amb què Roma designà una tribu ibèrica que visqué a Andorra i que va adoptar el mateix mode de vida que la cultura dels ibers.

Gràcies al jaciment de la Balma de la Margineda sabem d’on procedien, les eines fabricades amb pedra volcànica –riolita, per concretar– que utilitzaven per tallar i per raspar. S´han trobat restes d´aquesta pedra per la vall d’Enclar, però no tenia prou qualitat perquè d’aquelles pedres en sortissin ganivets i raspadors de la qualitat dels que s’havien excavat a la Balma de la Margineda . Això fa pensar que els nostres primers andosins, que eren caçadors-recol·lectors, no duien necessàriament al damunt tot el seu arsenal de pedra, sinó que l’anaven fabricant amb els materials que trobaven pel camí, ja que havien arribat fins aquí remuntant la vall del Segre i també el riu Oriege a França.També hi ha una teoria que aquests pobladors venien de la conca de l'Ebre .

 Els primers pobladors de la Balma de la Margineda pertanyen a l’anomenada cultura aziliana, que es va estendre entre el Cantàbric i els Alps fa entre 14.000 i 12.000 anys. Els grups  devien estar formats per una vintena d’individus, que establien a la primavera i l’estiu un campament base i l’abandonaven a l’hivern.

 

RECERQUES PREHISTÓRIQUES A ANDORRA

Les recerques prehistòriques poden trobar-se als Arxius Nacionals, a l'Institut d'Estudis Andorrans o bé a la Biblioteca Nacional del país. Existeix prop d'una quarantena de llibres publicats al voltant del tema.

Les més destacades son:

- El jaciment de La Roureda (Santa Coloma)

- La Balma (La Margineda)

-Tomba de Segudet (Ordino)

-La Feixa del Moro a Juberri. 

-Jaciment de l´Antuix

-Primer dolmen d'Andorra (Encamp)

- Altres jaciments

 

 

JACIMENT DE LA MARGINEDA O ROUREDA DE LA MARGINEDA (SANTA COLOMA)



És el jaciment arqueològic més extens d’Andorra i un dels més espectaculars dels Pirineus. La primera arquitectura conservada construïda íntegrament en pedra. El material trobat ens aporta detalls de  la vida quotidiana d´aquella època, on vivien, i els utensilis que utilitzaven.

Es troba ubicat sobre una lleu elevació del terreny, a quasi 1000 m sobre el nivell del mar, al terme municipal de Santa Coloma. El conjunt arqueológic ocupa una área de més de 4.000 m2, dels quals s´ han excavat uns 1.500 m2.

La recerca arqueològica es va iniciar l’any 2007 gràcies a l’impuls de l’empresa  Molines Patrimoni (propietat de la familia Cardelús-Mestre, propietaria dels terrenys) amb colaboració del Govern d'Andorra. Apartir de l’any 2011,i fins el 2015 el Servei de Patrimoni Cultural d’Andorra va dirigir una segona fase d’excavacions, i van trobar estructures que confirmen els principals períodes d’ocupació: bronze mitjà (c. 1500 aC), antiguitat tardana (s. IV-VII dC) i, finalment, la fase baixmedieval (s. XIII-XIV)

 Les restes trobades corresponen a un poblat medieval (es descarta la hipòtesi que s’havia plantejat sobre que les estructures excavades podien ser del castell de Sant Vicenç d’Enclar, del s. XIII.)

Les restes que s'hi han trobat  són: arpons  per a la caça amb llança o amb arc, puntes de llança ( alguns de 25 centímetres de llargada,  puntes de fletxa , o una punta d'una beina d'espasa.  També gravats amb figures abstractes, navalles d’afaitar, sivelles amb decoracions, claus, tissores, una olla de bronze, una olla de ceràmica del segle XIV,  peces de pissarra datades entre els segles XI i XIV que incorporen gravats de guerrers, un nus de Salomó que ha estat triat com a símbol del jaciment, i un text en llatí, (pendent aquest últim de transcripció), molts fragments ceràmics i les restes de dos molins.

 Aquests objectes encara no són visibles per a cap turista, pendents del projecte del Museu.







Fragment de vas ceràmic amb decoració campaniforme, 2000-1700 aC. Jaciment del Cedre VII (Santa Coloma). Foto: PCA/Àlex Tena.
Arracades d’ullal de cérvol amb volandera de bronze, 1200-600 aC. Jaciment del Cedre VI (Santa Coloma). Foto: PCA/Àlex Tena.També s’hi ha localitzat un penjoll fet amb un ullal de cérvol amb un anell de suspensió en bronze, cosa que confirma la importància del culte protohistòric al cérvol.


Si vols veure en 3d: la-roureda-de-la-margineda-ja-es-pot-veure-en-3d

Visites (concertades) només juliol i agost. La resta del any unicament es fan visites guiades per a grups escolars. Oficina de turisme de Andorra la Vella,(+376) 750 100.

Més informació i tarifes: molinespatrimonis.com/ca/jaciment-de-la-margineda

Existiria un projecte per transformar la Roureda de La Margineda com a parc públic, des d’on es podrà contemplar el jaciment medieval i de fer-ne un itinerari amb el castell de Sant Vicenç d´Enclar.

 

JACIMENT DE LA BALMA ( MARGINEDA)


Balma de la Margineda (Aixovall), 12000-5300 aC. Foto: PCA/Àlex Tena.
El jaciment va ser descobert el 1959 per Pere Canturri, i excavat entre el 1979 i el 1991.

És un abric rocós situat a 970 mts d'alçada al municipi  d'Aixovall (al costat de la Margineda), on es troba  material de diferents etapes, des de l'Aziliense fins a èpoques històriques, Mesolític, Paleolític, Neolític, etc. A la Balma es passa d'una vida nòmada a una de sedentaria, i  és abandonada cap al 6640 pel Vall del Madriu.

Aquests grups humans utilitzaven l'abric rocós de la Margineda com a base des d'on feien expedicions de curta durada a zones pròximes en busca d'aliments. Caçaven cabres salvatges, cérvols, isards, porcs fers, i pescaven truites.

S'han trobat en els 12 estrats a profunditat, un total de 31.400 peces, (de les quals 1.776 eren eines) formes arrodonides i simples de ceràmica, típiques de la Revolució Neolítica. S’hi han trobat punxons per perforar el cuiro i fragments d’agulles de cosir. També van aparèixer restes d’espines de truita.


                    Punta de projectil de quarsita, 12000-9700 aC. Jaciment de la Balma de la Margineda (Aixovall). Foto: PCA/Àlex Tena.
Arpó d’os azilià, 12000-9700 aC. Jaciment de la Balma de la Margineda (Aixovall). Foto: PCA/Àlex Tena.

Fragment de vas hemisfèric amb decoració, 5470-5320 aC. Jaciment de la Balma de la Margineda (Aixovall). Foto: PCA/Àlex Tena.

A uns 200 metres de la balma es situa la Canya dels Pujols, una cova que s'utilitzava per guardar els ramats de cabres o ovelles i que  ha estat objecte d' actes vandàlics.

Des de Patrimoni Cultural s´està treballant en diverses accions per difondre la Balma i la Canya dels Pujols i actualitzar la senyalització.


TOMBA DE SEGUDET (ORDINO) 

Al 2001 les obres de la nova escola d’Ordino al Prat del Call van permetre descobrir les restes humanes més antigues del Principat. Concretament, pertanyien a un mil·lenni anterior al de les tombes del jaciment de la Feixa del Moro, a Juberri, datades entre el 3300 i el 3000 aC.

Les restes eren d´una dona que  va viure entre el 4300 i el 4050 aC, en el neolític antic, d’uns 30-35 anys, de talla baixa (1,46 metres) i amb un desenvolupament muscular i “una robustesa típica dels que porten pesos grans i mides voluminoses als braços”. El cos estava  en posició fetal i conservava ornaments fets de  pedra i braçalets de closques de mol·luscs marins. També hi havia un vas carenat, típic del neolític mitjà, i un bol amb ofrenes de mel, productes làctics i cereals. També es va descobrir que va ser mare. L´estudi ens parla també dels seus hàbits alimentaris, era consumidora de cereals com el blat o l’ordi, i de peix, productes làctics, i mel o cera, herbes comestibles i fruits com les avellanes.

Per la rica ornamentació de la tomba: braçalets, polseres i tot un conjunt d'ornaments fets de cerámica, es pot concloure que la població tenia contacte amb altres grups.

 


    Individu femení inhumat amb braçalets d 4325-4050 aC. Jaciment de la tomba de Segudet. Foto: PCA/Àlex Tena.

 

FEIXA DEL MORO A JUVERRI

El jaciment de Juberri, a Sant Julià, va ser ocupat després de l’abandó de la balma de la Margineda, entre el 4500 i el 4350 aC, les condicions per a l’agricultura eren millors, s hi han trobat fonaments de murs de pedra i forats de pal, fons de cabanes excavats al sòl, llars de foc i nou grans sitges per conservar els cereals.a la cultura del Juverrià, la decoració ceràmica era complexa, amb recipients de diverses formes i també hi havia un taller d’elaboració d’eines amb roques dures.

                                        Detall de la decoració d’una tenalla, 4000-3800 aC. Jaciment de la Feixa del Moro (Juberri). Foto: PCA/Àlex Tena.


                                       

Una de les tres cistes excavades al jaciment de la Feixa del Moro: just en aquesta hi van aparèixer els cossos.

 La Feixa del Moro es tracta d’una habitació que fa 6,2 per 3,6 metres, amb un basament de pedra –que s’ha conservat– sobre el qual es van aixecar els murs, teixits amb branquillons i recoberts de fang.  Els pobladors  ja coneixien l'agricultura, la ceràmica i que vivien en cabanes. 

Consta de tres tombes amb caixes fetes de pesades lloses d’esquist plantades en vertical i recobertes per unes altres lloses gruixudes. Aquí s’hi van trobar tres cossos: al prinicpi es pensava que eren un home i una noia molt jove amb un nadó sobre l’espatlla esquerra, s´ha confirmat més tard que serien dues dones i un nadó, emparentats entre ells. S’alimentaven principalment de cereals i de carn, probablement del ramat domèstic. Duien penjolls i els acompanyava un ric mobiliari funerari molt variat i provinent de varis indrets, format per punxons d’os, ganivets de sílex que provenen probablement del sud de França; destrals de pedra de tradició alpina i  collarets de  pedra verda que s’extreia de les cèlebres mines prehistòriques de Gavà. Les datacions de carboni situen el seu enterrament entre el 3700 aC. i el 3600 aC.


 Molí i mà de molí de granit, 4000-3800 aC. Jaciment de la Feixa del Moro (Juberri). Foto: PCA/Àlex Tena.

 

Destral de pedra polida procedent de la cista 2, 3950-3660. Jaciment de la Feixa del Moro (Juberri). Foto: PCA/Àlex Tena.

Hi han dos jaciments més  a Juverri, Camp del Colomer i Carrer Llinàs 28. S´han trobat gran varietat de materials i eines, lo qual podria indicar que Juverri  era el centre d´una xarxa d’intercanvis comercials:  la primera fàbrica del país!



  Possibles fons de cabana, un d´ells amb una estructura de combustió.



 Sitges i fosses  al camp del Colomer, on hi han gran varietat de forats de funcionalitat desconeguda.


JACIMENT DE L´ANTUIX 

La necròpoli de Sant Jaume d’Engordany o de l’Antuix es remunta al segle II Ac. L’antiga església de Sant Jaume era d’estil romànic  i actualment  és una església  contemporànea dels anys 90, situada a la solana d’Engordany, a la parròquia d’Escaldes-Engordany.

La part sud de l’església va ser excavada i s’hi van trobar diversos enterraments, l’any 1985, un total de 34 tombes.



Punta de sageta de bronze, s. II-I aC. Jaciment de l’Antuix-Sot Gran (Engordany). Foto: PCA/Àlex Tena.

EL PRIMER DOLMEN A ANDORRA (ENCAMP)

L'any 2019 es va trobar a Andorra les restes d'un dolmen en territori nacional, localitzat  a l’Orri d’Emportona d´ Encamp, a 2.000 metres d'altitud, dins la ruta dels Orris i es tractaria del primer santuari funerari d'Andorra corresponent als segles XVI-XVII.

Es tracta d'un túmul de grans dimensions i planta circular, conformat per l'acumulació d'un gran nombre de pedres, entre les quals unes lloses de mida molt gran que podrien configurar la coberta de la cambra.Seria el primer "enterrament col·lectiu" i  s'hi podrien haver enterrat unes cinc o sis persones.


ALTRES JACIMENTS

Altres jaciments prehistòrics  menys coneguts  són el roc de l'Àliga i del Castell de la Moixella a sant Julià. També  a Sant Julià al Camp de Perot han descobert una antiga construcció, i al Camp Vermell restes funeraris d´època romana d´un taller metal.lùrgic.

A Encamp, hi han jaciments al roc de l 'Oral  i la balma del Llunçí davant de Ràdio Andorra. 

Altres restes megalítics: al sector de Perafita, a 2200 m d’altura  s’hi han trobat grans lloses reaprofitades en la construcció d’una cabana contemporània.

Altres gravats rupestres són els del Roc de la Senyoreta al  camí de la senyoreta a Sant Julià de Lòria amb formes d' estrella, descoberts per Jordi Casamajor.




Més informació sobre bruixeria a Andorra a l' entrada:marco-national-geographic-en-andorra.html?m=1



https://www.bondia.ad/cultura/el-pais-dels-guerrers-de-pedra

DIA INTERNACIONAL DEL GATO. 8 DE AGOSTO. CURIOSIDADES FASCINANTES DE LOS GATOS

El Día Internacional del Gato se celebra cada 8 de agosto.    La elección de esta fecha fue impulsada en el año 2002 por el Fondo Internacio...

ENTRADES POPULARS