Perquè s' anomena pont tibetà? és una estructura minimalista, anomenada també passarel·la suspesa, que penja sobre dos extrems i on la persona que el travessa sembla que estigui flotant sobre l'aire. Aquest tipus de tècniques s'utilitzaven per superar barreres geogràfiques, (inicialment al Tibet), que de eren impossible superar de qualsevol altra manera.
És apte per a tothom? no és apte per qui pateixi vertigen. Durant el passeig pel pont es poden gaudir d' unes vistes espectaculars, tot i que impressiona molt tant l' alçada com la llargada que té i el lleuger moviment del pont. Hi han moltes mesures de seguretat, i el pont quedarà tancat al públic quan la força del vent pugui crear algun perill.
Les persones amb por a les alçades, vertigen, sensació de mareig o desmais han d'evitar creuar el pont Tibetà.
Els infants poden accedir acompanyats obligatòriament per un adult.
L'accés no esta adaptat al pas de cotxets, bressols i cadires de rodes.
Prohibit el pas d'animals.
Quant de temps han trigat en construir el pont? Tres anys des de que es va adjudicar al juliol del 2019, amb un pressupost inicial de 2,6 milions d’euros. Es va idear en l’anterior mandat del cònsol major, Josep Mandicó, i la corporació comunal actual encapçalada pel cònsol major Francesc Camp ha continuat l’execució del projecte que ha tingut una durada de 18 mesos.
Des de llavors, però, els treballs s´han retrasat per diversos motius, com ara la pandèmia i els permisos corresponents des del Govern.
També s´ ha retrasat per l’oposició del propietari d’un terreny afectat, (la parcel·la coneguda com a Prat de Grau) que no volia que les passarel·les sobrevolessin la seva propietat i que alguns dels elements de subjecció s’hi situessin al terreny. Finalment el comú ha comprat el tereny privat que no és edificable, una parcel·la de prop de 5000 metres quadrats afectada, però, per riscos naturals i, per tant, amb poques opcions de construir-hi res.
CONSTRUCCIÓ
Inauguració
Qui és la empresa constructora?
La societat francesa E.R.I.C. i l’andorrana Desplom formen la UTE que s’encarrega de l’execució dels treballs. Cal recordar que E.R.I.C. és la companyia d’enginyeria especialitzada en el transport per cable que ha creat i dissenyat el projecte de la passarel·la tibetana, i que compta amb l’experiència de diverses instal·lacions de similars característiques en localitzacions emblemàtiques de França.
Impacte mediambiental
Pel que fa als estudis d’impacte visual, com també mediambiental per la flora i fauna de la zona, la passarel·la no suposa cap perjudici. Per fer-ho possible, entre altres normatives, s’han centrat en el Conveni de Berna, relatiu a la Conservació de la Vida Silvestre i del Medi Natural d’Europa. Aquestes han estat avalades per l’empresa enginyera ambiental Ambiotec. Tot i això, s’especifica i es reitera de la necessitat de mantenir el calendari previst per a la seva execució perquè són conscients que “hi haurà molèsties per a les espècies que hi habiten pel soroll general que es farà” durant la construcció pels ancoratges sobre l’entorn. A més a més, els treballs únicament es podran fer en horari diürn i mai serà possible en nocturn.
Quants visitants poden passar al dia?
El primer dia d'estrena mundial ja van passejar 800 persones i el Comú (ajuntament) de Canillo, impulsor de la idea, considera que d'aquí al novembre, hauran passat 75.000 visitants . Els càlculs estipulen que els millors dies d'agost poden travessar el pont unes 165 persones cada hora.
Quin és el cost econòmic del pont tibetà?La obra ha suposat una inversió de 4,6 millones d` euros.
Es pot travessar el pont en cotxe?Ni cotxes, ni cap vehicle, incloses bicicletes, podran passar pel pont, només es pot travessar a peu. El pont permet el pas de la gent en ambdós sentits de la marxa, ja que la ruta està dissenyada per anar i tornar pel mateix recorregut.
Com es pot accedir al pont ?
L’accés al Pont Tibetà de Canillo només es pot efectuar amb autobús des del poble de Canillo o des del parking del Mirador del Roc del Quer, ja que al accés del camí que arriba al pont no es pot aparcar.
El bus és gratuït i la parada está al costat del Paulau de gel i del inici de la crtra del Coll d´Ordino, en sentit sud.
És necessari accedir caminant desde la parada del bus per un camí de muntanya uns 900 metres ( mitja hora aprox.) i accedir per una estructura d´escales de fusta per accedir al pont.
Hi ha una petita zona de descans perquè les persones que no s'atreveixin amb la gravetat puguin descansar mentre contemplen el desafiament de familiars i amics.
Preus de la visita
El tiquet per visitar el Pont Tibetà Canillo, es pot comprar a l’Oficina de Turisme de Canillo o bé per internet a la pag: https://www.4tickets.es/canillo/public/janto/main.php?%20
Hi han dues opcions: compra de l’entrada al Pont Tibetà de Canillo o del pack Pont Tibetà de Canillo + Mirador Roc del Quer.
Cal reservar data i hora.
Pont tibetà
Entrada individual 12 euros
Carnet Jove, Tarja magna, menors de 12 anys i residents (amb acreditació) 9 euros
Menors de 6 anys gratuït
Mirador Roc del Quer
Entrada individual 5 euros
Carnet Jove, Tarja magna, menors de 12 anys i residents (amb acreditació) 4 euros
Menors de 6 anys gratuït
Entrada individual 14,5 euros
Carnet Jove, Tarja magna, menors de 12 anys i residents (amb acreditació) 11,5 euros
Menors de 6 anys gratuït
El pont estarà obert tot l´any?
La idea de l’equip de govern és que la passarel·la romangui tancada durant l’hivern, o bé quan les condicions meteorològiques no siguin del tot adequades, sigui per neu o bé sigui per gel. Tot i això, els estudis dels tècnics exposen que té una capacitat per suportar canvis de temperatura de fins a trenta graus de diferència en un sol dia, capes de gel de 2,5 centímetres i ràfegues de vent fins als 180 quilòmetres per hora.
Horaris d´obertura
Obertura: del 08 de juny al 30 de novembre del 2022
Juny i Juliol: De 10h a 18h
Agost / fins 11 de setembre: De 10h a 19h
Del 12 de setembre fins al 30 de setembre: De 11h a 18h
Octubre i novembre: De 11h a 17h
Inauguració oficial del pont tibetà 18 de juliol 2022 (festes de Canillo)
El cònsol major de canillo, Francesc Camp, en l'acte d'inauguració oficial ha revelat que el pont tibetà de Canillo ha acollit 16.500 visitants des que va obrir fa poc més d'un mes "entre el 10 i el 15%" són residents al Principat, mentre que la resta són turistes estrangers.
Fotos y vídeo del acte oficial amb espectacles acrobàtics.
Ponts tibetans més llargs del món
El Pont Tibetà de Canillo amb els seus 603 metres es converteix així en el segon més llarg del món, només superat per l'Sky Bridge de la República Txeca, de 721 metres. El tercer és el Gandaki Golden Footbridge del Nepal, de 561 metres i a continuació hi ha el pont d'Arouca, de 516 metres, a Portugal.
PONTS D´ ESTIL TIBETÀ A ANDORRA
A Andorra hi ha alguns ponts penjants d´estil tibetà, que val la pena veure. Hi ha un al camí que va de Canillo a Soldeu ( Camí del Gall ), però el més espectacular és el dels Cortals d´ encamp.
El trobem al final de la carretera dels Cortals, en un entorn natural molt maco, i amb facilitat d´accès sempre que no hi hagi neu. Apte per famílies.
Anteriorment era una passarel.la suspesa de fusta. El pont es va tancar al públic per a poder realitzar les tasques de manteniment que han consistir en reforçar l'estructura, canviar els llistons de fusta per un entramat metàl·lic i reforçarà l'entramat lateral amb xarxes de seguretat.
Si el visiteu podreu fer fotografies com aquestes. Espero que us agradi.
PONT CORTALS D´ENCAMP
PONT ( Camí del Gall ) Canillo a Soldeu
https://visitandorra.com/es/naturaleza/ruta-de-senderismo-cami-del-gall/
MIRADOR DEL ROC DEL QUER
Mirador del Quer és una passarel·la de 20 metres de llargada que es va instal.lar al 2016. 8 dels 20 metres s’assenten en terra ferma, però els altres 12 s’endinsen en la panoràmica mateixa: aquesta part de la passarel·la està constituïda per un sortint suspès en l’aire, de manera que et farà creure que ets tu qui flota i pot volar. Gran part del paviment és de vidre transparent, remarcant la sensació d’altitud i suspensió.
Les vistes panoràmiques són espectaculars, les valls de Montaup i del Valira d’Orient, tant a l´estiu com a l- hivern. També trobaràs una breu instal·lació on expliquen tot el que el visitant té davant els seus ulls i de quina manera ha avançat geològicament el procés de formació de les nostres muntanyes.
Després d’enfilar la carretera del coll d’Ordino (CS-240), el mirador es troba al km 6,5. Just abans d’arribar-hi, a l’esquerra hi ha una àmplia zona d’aparcament. Des d’aquí hi ha un camí al costat de la carretera que arriba al camí de muntanya que va al mirador. Des de la zona, on també hi ha un bar, en uns deu minuts de baixada, amb un desnivell de 70 m, arribem a la plataforma del mirador del Roc del Quer, situada a poc més de 400 metres. Es recomana portar calçat còmode per fer el recorregut.