viernes, 2 de agosto de 2024

PROJECTE CALDES INAUGURAT. AIGŮES TERMALS A ESCALDES-ENGORDANY. HISTÒRIA. CURIOSITATS DE CALDEA

 PROJECTE CALDES 

                                                  

                                                 












Projecte Caldes és  el projecte en marxa  per revitalitzar la part alta de la parròquia d'Escaldes-Engotdany entre el pont d’Engordany i la placeta del Madriu. 

 Primer tram del projecte Caldes
Al novembre es va estrenar  el primer tram amb el seu mecano de canonades que arrenquen al pont d’Engordany i s’enfilen pel passeig del riu. El projecte també inclou les aixetes de bronze que captaran aigua del riu per tornar-la a aquest, unes aixetes amb aigua de boca i el safareig, amb unes cascades. També s´ha fet més accesible la zona dels horts d’en Sucarana des del riu.





Les obres del projecte Caldes es van aturar  cautelarment per ordre judicial a causa de  la investigació sobre l'accident laboral que va causar la mort  d´un treballador que va caure al riu.                           
   ESPAI CALDES. SALA D´EXPOSICIONS
A l’abril es va inaugurar del remodelat Espai Caldes, com a sala d’exposicions.


FONT MONUMENTAL
Al juliol s´ha inaugurat  la font monumental, una escultura de Javier Balmaseda de 7 metres d’alçada i deu tones de pes, una enorme estructura tubular amb dotze aixetes XXL i les dotze banyeres que penjen de l’estructura central i de les quals brollarà continuament aigua. L´ acte que ha coincidit amb la festa major i al que han assistit diferents autoritats que  no han dubtat a estrenar la font mullant-se els peus, que de fet és un dels objectius d'aquesta instal·lació.




A les basses d’aigua calenta amb les quals els visitants podran interactuar i remullar-se els peus. 



COST DEL PROJECTE
El cost havia estat  previst en 4,5 milions d´euros i ha arribat als 5 milions. Al març de 2021  es van presentar a concurs 21 propostes d´ obres.

PROJECTE CALDES. CONCURS PÚBLIC
 Aquest projecte  ‘L’aigua i la forma’, va ser declarat d'interès nacional pel Govern ´Andorra. 
L´obra guanyadora del concurs Caldes neix per revitalitzar un territori que ha quedat a l'ombra  del desenvolupament comercial de Vivand i Caldea i potenciar la seva identitat comercial i turística. Els premis per als tres projectes guanyadors  eren de 7.900, 3.900 i 1.900 euros, respectivament.

L'escultura 'Caldes' de l'artista cubà Javier Balmaseda representa l'inici del termalisme a Andorra. La part inferior és aigua termal i la part superior, la de les banyeres (que representen la part antiga d´Andorra) i les aixetes i tubs, inspirats en l´estètica del segle XX. L’artista, va decidir apostar per recuperar banyeres i piques antigues de la època dels primers hotels d’Andorra, que estaven situats a la zona i combinar aquests elements amb l’aigua termal, ja que Escaldes-Engordany és coneguda com la parròquia de l’aigua, amb diferents centres termals, el més conegut Caldea.

El projecte tracta l’aigua com un element d’identitat i abundància.
El projecte intrenta que  la intervenció requereixi el mínim manteniment i garanteixi la màxima eficiència. Per això s’ha previst instal·lar una simple canalització que agafi i torni l’aigua al riu per gravetat. 
A més durant la nit, hi haurà il·luminació dels diferents elements.


REFORMA DE TOTA LA ZONA

En paral·lel, es remodelarà el Roc del Metge, una de les fonts més calentes d'Europa, amb les aigües que flueixen a una impressionant temperatura de 70 graus Celsius. En els dies més freds, la temperatura baixa lleugerament, però encara es manté entre els 55 i els 60 graus.
 Un arc de formigó reforçarà la cova de la font, d’on brollarà continuament aigua, sense aixetes, ni banyeres. Hi haurà un banc convex, en lloc del concau actual, per seure-hi, i una bassa on, atenció, no es podran posar els peus.  

També es reformarà l'aparcament i la plaça  just davant de la plaça de l’Església i la transformació de l’últim tram de l’avinguda Carlemany en zona per a vianants,  que permetrà que tant la població com els visitants s’arribin fins a la part alta per descobrir una part important de la història d’Escaldes-Engordany.
També es preveu la restauració dels ponts històrics, que inclourà l’embelliment de l’entorn del pont de la Tosca. Aquesta fase conclourà al setembre.
L’oficina de turisme ja ha obert les portes al local de la plaça Santa Anna.


UNA MICA DE HISTÒRIA. LES AIGÜES TERMALS

 Aquest projecte serveix per posar en valor l'aigua termal, símbol de la parròquia i també l'origen del turisme no només a la parròquia sinó també al país, ja que en aquesta part d'Escaldes-Engordany va ser on van posar-se en marxa els primers establiments hotelers que van rebre turistes, que venien a fer cures d'aigua termal.

Davant l’església parroquial d’Escaldes-Engordany,  de Sant Pere Màrtir (es va construir a partir de l’any 1956 sobre l’antiga esglèsia parroquial) trobem l’antic Hotel Valira, un establiment protegit que el Principat ha catalogat com a Bé Immoble -, un dels primers hotels termals de l’Andorra dels anys 30, un bon exemple de l’arquitectura del granit del país. L’edifici acull el modern Museu Carmen Thyssen Andorra.


A la plaça hi ha múltiples elements que cal citar com la font d’aigua calenta, la creu de Santa Anna i un mural que recorda que allà estava situat l´antic Hotel Pla, enderrocat el 2010, 
pioner del turisme termal a Escaldes amb més de 150 anys d’història.



Origen dels noms. La parròquia de les Aigües termals.

Una teoria interessant és que el nom d’Andorra podria tenir el seu origen en la paraula protobasca «dorra», que significa sorgiment d’aigua calenta, i la paraula «aran», que vol dir vall en euskera. 

Això convertiria el nom d’Andorra en ‘la vall de les fonts termals’, una denominació que reflecteix la importància d’aquest recurs natural al país.

Els noms de les dues poblacions que denominen la parròquia d´Escaldes-Engordany podrien tenir diverses teories. El nom d’Engordany  es relaciona amb el cognom propi bíblic llatí Gordianu, però també hi ha qui l’associa a l’antroponímic germànic de Iordanos; sigui com sigui, la primera vegada que trobem esmentat el nom d’aquest llogaret és el s. X, amb la forma Engordan.

D’altra banda, Escaldes prové del llatí calidae, nom que fa referència a les fonts d’aigües termals que hi ha a la zona; el primer cop que aquest poble apareix citat en documentació coneguda és amb la forma Kaldes.

El nom de les Escaldes indica que hi ha aigües calentes. El poble es va fundar al voltant d'unes fonts termals sobre una gran falla enfonsada en el subsòl. Els primers hotels balnearis, van ser Cal Muntanya (1904), l'hotel Paulet, l'hotel Pla o l'hostal Valira (1933). Les Escaldes era l’únic poble tradicional d’aquesta zona muntanyosa que va estar construït a l’obac, precisament per aprofitar les bondats que brindaven aquestes fonts. 

L’aigua termal d’Escaldes va ser un motor econòmic important per al desenvolupament de la zona, amb la creació d’establiments hotelers que oferien cures termals als visitants. Avui molts hotels de les Escaldes ofereixen aigües termals entre els seus serveis.

També hi ha una piscina termal de muntanya a la zona alta d´Escaldes.

Per a les teràpies termals, s’utilitzen aigües subterrànies riques en minerals. Es fan servir en teràpies termals per tractar diverses afeccions com inflamacions cròniques, dolors articulars, reuma, artrosi, problemes circulatoris, fibromiàlgia i menopausa, entre altres.

No obstant això, és important tenir en compte que l’exposició excessiva a les piscines d’aigües termals pot tenir efectes negatius per a la salut.

 Escaldes-Engordany té una falla de grans dimensions per la qual brolla aigua termal. Aquesta font natural és coneguda com la font del Roc del Metge, nom que recorda el metge francès que va ser propietari dels terrenys on es troba la falla. La impossibilitat de construir a sobre va facilitar la venda del terreny a l’ajuntament, que el 1987 va decidir explotar-ne les aigües termals i construir el centre termolúdic Caldea.

CALDEA

Les aigües termals d’Escaldes-Engordany són d’aigua sulfurosa, sòdica, rica en sofre i es caracteritzen per tenir propietats hidroterapèutiques. Brolla entre 68 i 71 ºC, fet que les converteix en una de les fonts amb l’aigua més calenta d’Europa

L'any 1984 es presentà el projecte de creació d'un centre termal i lúdic de disseny modern i contemporani, Caldea, que aprofitava el principal recurs natural, l'aigua calenta. Aquest projecte es materialitzà en la inauguració del Centre Termolúdic Caldea l'any 1994, en un inici amb molts dubtes sobre l' efecte paisaigístic, però finalment ha estat un èxit com a centre termal esportiu i d' oci.




CURIOSITATS  DE CALDEA
Sabies que...


Inicialment Caldea s'havia pensat com un edifici de pedra i fusta que s'inspirava en esglésies romàniques com la basílica de Meritxell?

Finalment, la forma de l'edifici de Caldea es va inspirar en la la fletxa de les antigues catedrals d'Europa i les  torres de Sant Francesc i de Londres?

La superfície de vidre de Caldea és de 8.995,49 m², amb un pes de 360 ​​TM, i que es necessari entre 3 i 4 setmanes perquè escaladors especialitzats puguin netejar tota la superfície de vidre?

Abans d'omplir els nostres espais de bany amb aigua termal, aquestes aigües són sotmeses a un procés de filtració, desinfecció i aprofitament de les calories que fan que la temperatura de la mateixa descendeixi dels 70ºC naturals als 33ºC? L' aigua termal resultant
disposa de certificació de qualitat.

Es necessiten entre 6 i 8 hores per buidar la llacuna interior de Caldea, i prop de 60 hores per tornar-la a omplir?

La llacuna d'Inúu està inspirada a la zona natural de PAMUKKALE situada al sud-oest de Turquia?

L'aquari cilíndric, de 9 metres d'alçada i fabricat a Xangai, és la columna vertebral de la part de l'edifici on es troba Inúu, i que es va introduir a l'estructura en dues peces que es van acoblar un cop col·locades les parts del cilindre amb lajuda de grues?




S'han rebut gairebé 9 milions de clients (8.843.826 per ser exactes), cosa que representa una mitjana de prop de 1.000 clients al dia?

¿S'han comprat més de 25.000 tovalloles i més de 500.000 peucs de làtex?

Si no ho coneixes, guadeix de les seves llacunes exteriors, saunes i banys greco-romans.







Si t ´interessa descobrir més curiositats sobre Engordany i rutes de senderisme interessants per descobrir visita aquesta entrada:



5 comentarios:

  1. Magnífico reportaje, como siempre. Embajadora de Andorra siempre dando a conocer e invitando a visitar. Así dan ganas de volver a esa gran ciudad y país 🤩

    ResponderBorrar
  2. Deseando volver a Andorra para disfrutar del proyecto Caldes y las aguas termales. Gracias por toda la información

    ResponderBorrar
  3. Eres la más mejor gracias x la información hay detalles que ni sabía buenísimas fotos👌

    ResponderBorrar
  4. Molt bon reportatge Afrika! 😘

    ResponderBorrar
  5. Me encanta!!! Siempre tu información tan explícita y amena!! Besitos bonita

    ResponderBorrar

DEJA TU COMENTARIO Y TU NOMBRE

DIA INTERNACIONAL DEL GATO. 8 DE AGOSTO. CURIOSIDADES FASCINANTES DE LOS GATOS

El Día Internacional del Gato se celebra cada 8 de agosto.    La elección de esta fecha fue impulsada en el año 2002 por el Fondo Internacio...

ENTRADES POPULARS