domingo, 27 de noviembre de 2022

HISTÒRIA DEL CLIPOL, AUTOBÚS D'ANDORRA I ALTRES PARAULES "ANDORRANES"

 




EL PARLAR D´ANDORRA 

Quan vaig arribar a Andorra, fa 23 anys, els autobusos anomenats Clipol no existien, i per a mi era una paraula nova, que no havia sentit mai, com moltes de les paraules "andorranes" que  fins aquell moment eren desconegudes per a mi, i ara formen part del meu vocabulari, com ara: cònsol (alcalde) batllia (jutjat) parròquies (divisions territorials d'Andorra) borda (masia) veguer ( delegats del coprinceps) comú (ajuntament) nunci (missatger) bander (agent forestal) cap de casa (te dos significats: part superior de la casa o golfes, i també significa la máxima autoritat de la família)  síndic (president del parlament) foc i lloc (impost municipal) macarulla ( pinya de pí) entre d'altres, que potser algunes les coneixia però amb un altre significat.

Existeix un llibre, Paraules d´Andorra, escrit pel filòleg terrassenc David Paloma que recull 46 paraules pròpies d'Andorra o andorranismes, paraules que el pas del temps ha anat adequant a les seves peculiaritats polítiques i històriques. D'aquestes paraules , n’hi ha 12 que encara no surten al Diccionari de la llengua catalana del Institut d´estudis catalanas (IEC) el diccionari normatiu i de referència del català (és previst que s’hi incloguin en els propers anys).  

Un d’aquests mots  per exemple és aixarnola, que vol dir guspira de foc o espurna i que només recullen alguns estudis lingüístics, com ara El parlar d’Andorra, de Rosalia Pantebre. Un altre llibre referent és  El parlar d´Andorra dels segles XVII i XVIII, de Xavier Rull, una descripció del català parlat a Andorra  a partir dels  documents de l'època.

En una visita recent a Andorra per signar un acord amb el ministeri de Cultura, la presidenta de l’IEC va afirmar que la paraula Clipol és una “clara candidata” per ingressar al diccionari. Potser ajuda a reivindicar-la aquesta proposta dels comuns de recuperar-lo. 



CLIPOL,  UNA MICA D'HISTÒRIA








El 14 de juliol del 1956 es va crear, per primera vegada, l´empresa Clipol. La paraula va sorgir en combinar els noms dels propietaris: Climent Travesset i els germans Joan i Enric Pol. 
La paraula Clipol és aguda, però no porta accent, si el plural, popularment anomenats Clípols.


Joan Pol (esquerra) i Climent Travesset (dreta), amb un vehicle de Clipol al fons.

Fins llavors tenien un servei de taxi, però van decidir muntar una línia regular d´autobús. Per fer-ho, van comprar primer tres vehicles de la marca Mercedes, que poc després es convertien en icones al Principat. L´empresa va anar creixent i el nombre de vehicles va anar augmentant. Amb la creació de la cooperativa Interurbana, cap a l´any 1970, la marca com a tal va desaparèixer però el nom ha perdurat fins avui per  a designar el transport col·lectiu en cotxe de línia.


PETICIÓ : RECUPERAR EL NOM CLIPOL
Els actuals propietaris que tenen registrat la marca Clipol, les famílies Travesset i Pol, finalment han arribat a un acord de cessió del nom del Clipol per a que  la flota dels autobusos de les línies interurbanes que circulen per l’interior del Principat el torni a recuperar.

 La idea va estar  impulsada  per la plataforma ciutadana encapçalada per Guillem Forné Gispert que va fer aquesta petició a través de change.org per fer-ho possible . Fins ara, la marca Clipol era utilitzada per una empresa que gestiona un edifici que porta aquest nom a la parròquia de Sant Julià de Lòria.


La proposta sempre ha estat rebuda amb satisfacció per part de la família dels propietaris de l’empresa, de poder recuperar un dels signes d’identitat d’Andorra i  consideren  que és un homenatge a les seves famílies i que Andorra recuperi un nom amb el qual molts encara hi pensen quan veuen un autobús.

Ferran Font Pol, de la família Pol. Els seus oncles li van deixar en herència un Clipol que va decidir restaurar.


ELS CLIPOL TORNEN A CIRCULAR PER ANDORRA

Aquest 22  de  novembre,  a la Massana, els cònsols de les set parròquies han signat un conveni  amb la societat Clipol SA amb l’objectiu de recuperar l’antiga denominació del servei d’autobús. També va tenir lloc una taula rodona, oberta al públic i un breu audiovisual.
Segell que portaràn tots els transports comunals de totes les parròquies.



La cònsol major de la Massana, Olga Molné, afirma que la iniciativa va sorgir des del seu propi comú. "Concretament el conseller de Cultura Guillem Forné va estar treballant-hi. I ens vam reunir amb la família que ho va veure molt bé des d'un inici i després de diverses reunions vam començar a redactar aquest conveni. Es va decidir fer-ho des de la reunió de cònsols per no fer-ho un per un."

Gràcies a aquest acord, tots els comuns podran utilitzar la marca Clipol en els seus vehicles. A més de retolar els vehicles, els comuns incentivaran l’ús d’aquesta nomenclatura, ja que l’objectiu és la recuperació del nom.




Andorra la Vella, de fet, al setembre del 2019 va decidir que els vehicles de la nova concessió del bus comunal tinguessin una identitat que recordés a l'antic Clipol. Per això, ha explicat la cònsol major, Conxita Marsol, es va decidir que es pintessin de vermell i blanc. Ara, es farà un pas més enllà i es rotularan amb aquest nom. Els busos comunals d'Andorra la Vella són, de fet, els únics del país que s'identifiquen amb els colors originals dels antics Clípols.


Properament espero veure circulant els nous autobusos Clípols per Andorra i poder circular amb ells.
 Clípol exposat a la plaça de les Fontetes de la Massana.

10 comentarios:

  1. Me encanta, fantástico artículo África, mi abuela limpiaba las oficinas de los Clipols, y yo recuerdo ir allí a ayudarla y jugar... es genial que hayan recuperado la.palabra "Clipol".

    ResponderBorrar
    Respuestas
    1. Jo anava de les escoles espanyoles d’andorra a Sant Julià amb el “clipol”
      Quins records.
      Fantàstic!! 👏🏼👏🏼👏🏼👏🏼🥰

      Borrar
  2. Gracias Ingrid!! Un recuerdo y una palabra que no se perderà nunca

    ResponderBorrar
  3. Interessantíssim!! Bona manera de recordar un bocí de la història d’Andorra!!

    ResponderBorrar
  4. Siempre me gusta recibir no ticias de mi entrañable Andorriña la guapa.Muchas gracias

    ResponderBorrar
  5. Me encanta esta iniciativa!!
    Yo iba de las escuelas españolas de Andorra a Sant Julià con el clipol.
    Que recuerdos 🥰

    ResponderBorrar
  6. Moltes gràcies!quins records! No em surt el teu nom...

    ResponderBorrar
  7. Q bien q hayas hecho un artículo sobre el clipol, recuerdos d infancia 😀😀😀😀

    ResponderBorrar
  8. Genial, una aproximació passat -present

    ResponderBorrar

DEJA TU COMENTARIO Y TU NOMBRE