sábado, 10 de julio de 2021

MIRADOR SOLAR A TRISTAINA. CREUSSANS. (ORDINO)


Aquest divendres 9 de juliol s ' ha inaugurat el Mirador solar de Tristaina , amb unes jornades obertes gratuites  al telecabina de Arcalís i al telecadira de Creussans. El Pic  de Peyreguils forma part del circ de Tristaina conjuntament amb el Pic de Costa Rodona, el Pic de Tristaina,  i el pic de Cabanyó.
El mirador, està situat al cim del pic de Peyreguils o Pic de Creussans, el límit entre Andorra i França, a 2.700 metres d´altitud.





Per arribar, es pot fer senderisme des de la estació de Ordino Arcalís, o bé agafar el telecabina de Arcalís fins a la Coma  i el telecadira de Creussans fins al port de Creussans  , i allà caminar uns deu minuts per la muntanya.
Telecadira Creussans

Telecabina Tristaina  (Arcalís)






Camí d' accès des del telecadira de Creussans fins al Mirador

La carretera de l´estació fins a La Coma està tancada al trànsit rodat del 3 de juliol fins al 12 de setembre, de 9h a 17,1 per afavorir l' ascensió de ciclistes. 
Accés gratuit amb el Forfait de Temporada de Grandvalira.
Els preus i promocions  dels telecabina i telecadira: https://ww1.ordinoarcalis.com/ca/creussans

MIRADOR-RELLOTGE SOLAR




Ideat per Joan Viladomat, l’Arquitecte Toni Riberaygua, l'Enginyer Civil Sergi Riba i l'Enginyer d'estructures Lluis Moya. Consta d’una esfera metàl·lica en suspensió de 25 metres de diàmetre i una amplada d’1,25 metres suspesa sobre el terreny i amb vistes als llacs de Tristaina i a la vall d’Ordino. Té 360 graus i una forma i funció de rellotge solar panoràmic.



El mirador  ret homenatge a Bonaventura Adellach. Des del Mirador Solar de Tristaina es pot contemplar el Pic d’Arcalís, també conegut com la Muntanya Solar, on es produeix un fenomen natural extraordinari una vegada a l’any. Cada 7 d’agost, a les 7:37 hores del matí, i des d’un punt exacte de la muntanya, el sol és visible durant tres minuts a través d’un gran forat que hi ha entre les pedres.
Aquest fenomen natural va ser redescobert per Bonaventura Adellach  durant les expedicions nocturnes al Pic d’Arcalís tot i que els antics habitants d’aquestes terres, ja sabien de l’existència d’aquest fenomen natural.

HORA SOLAR







El mirador, un dels més alts de la
Vall d’Ordino,  declarada Reserva de la Biosfera per la Unesco,
és també un rellotge solar en què l’asta central, de 27 metres i inclinada a 42,55º, marca l’hora sobre la pròpia circumferència. A més, aquesta inclinació correspon a l’altitud exacta del punt on es troba el mirador segons les coordenades geogràfiques. 
També ret homentage  al calendari solar que feien servir els pastors primitius per tenir noció del temps.
DIFERÈNCIA ENTRE HORA CIVIL I HORA SOLAR 
L'hora civil és l'hora oficial que regeix en una determinada zona de cada país. L'hora solar és la que marca la posició relativa de el sol respecte de cada lloc.
A l'hivern l'hora civil està una hora avançada a l'solar i a l'estiu dues hores.( a Espanya i Andorra)
Al arribar al mirador solar de Tristaina eren les deu del matí, i el rellotge marcava les XVIII.

VISTES PANORÀMIQUES
El mirador ofereix uns espectacular perspectiva privilegiada de tot el circ glacial de Tristaina i els tres llacs, així com vistes a llacs de França.



Vista dels tres llacs de Tristaina des del mirador.




Imatges del mirador de Tristaina nevat:





ESTANY DE CREUSSANS

El Estany de Creussans és  molt accesible des de la estació d' Arcalís, des de la Coma(2200 metres) amb una ruta marcada per anar caminant al estany a  2440 metres (45 minuts) o bé amb el telecadira.
La diferència entre llac i estany és una percepció de grandària, sovint són usats com a sinònims.



Estany de Creussans des del telecadira.


 El llac va  donar  nom a una espècie de planta aquàtica: isoetes creussensis. Descoberta al 2010.

LLACS DE TRISTAINA


Des de la Coma també podem accedir als circ del llacs glacials de Tristaina per una ruta de muntanya moderada marcada (en uns 45 minuts) 

Una excursió que es pot fer en família, tot i que hi han trams amb més dificultat, però val la pena la excursió  per veure tots els llacs, inclús per banyar-se. Les vistes són  espectaculars vsobre tot del llac més gran.
El més baix, el Llac Primer (a 2.249 metres) molt blau i envoltat de flors i liles. 











El 
Segon, el Llac del Mig a 2.298 metres i el més gran, 
 anomenat de Més amunt , a 2330 metres.
Més amagat está el quart llac, un petit llac encara més amunt, a 2437metres just a sota del pic de Tristaina ( 2878 metres)

Si no es vol agafar el telecabina, sortint del túnel a la carretera que arriba a l’estació d’Arcalís, tot just a la dreta, indicat per un rètol, podem agafar el camí que ens conduirà a el circ glacial de Tristaina, al qual arribes en poc més d' una hora, amb dificultat moderada.

El nom de Tristaina ve de Tris Stagnu, que significa que són estanys molt ben agrupats.


ESCULTURA O D' ORDINO
Escultura icónica representativa d'Ordino Arcalís




Nom de l'obra: Arcalís 91
L'autor de l'obra, Mauro Staccioli, representa l'oposició entre la llei natural (no la llei de la natura) i la llei de l'home, entre unes formes mínimes i la complicació de la naturalesa.
D'aquestes oposicions neix la vida. D'aquestes oposicions neix l'art. 
Aquesta obra està situada al paratge denominat "Punt Sublim" a l'estació d'esquí d'Ordino Arcalís, que a l´hivern és una pista d´esquí.
La circumferència, símbol de la perfecció i de l'eternitat, és una finestra a el paisatge que l'envolta i que juga amb la llei de la gravetat a l'estar col·locada com si estigués a punt d'iniciar el descens per la vall.
Es pot gaudir d´aquesta escultura tant a l´hivern com a l´estiu.









RUTA VERDAGUER
Una altra de les rutes destacades és la Ruta Verdaguer, és la ruta literària, l’excursió del poeta Jacinto Verdaguer,  (mossèn Cinto Verdaguer) d’entrada a Andorra, 
belles pàgines escrites de les seves llibretes de viatge.
El 25 d’agost de 1883, Verdaguer va entrar a Andorra a través d’aquest port d´Ordino, després de dies recorrent el Pirineu català. En aquell temps, el poeta duia a terme un estudi dels paisatges, el folklore i les llegendes dels Pirineus que li serviria d’inspiració per a alguns dels seus coneguts versos per crear una de les obres mestres de la literatura catalana, “Canigó”.

La Ruta de Verdaguer tracta de rememorar aquestes sensacions que va tenir el poeta aquella nit del 25 d’agost de 1883, quan el guia el va deixar sol al port de Creussans. La ruta transcorre de manera descendent des del capdamunt del telecadira de Creussans. Diversos plafons explicatius indiquen quin és el camí, per Llorts, Ordino i la Cortinada. La ruta té uns 1335 metres de desnivell i diversos punts d'interès al llarg del camí, com l’església de Sant Pere del Serrat o la Mina de Llorts.Si vols veure més informació sobre aquesta ruta:



Per veure més rutes per fer a Andorra mira les entrades del meu blog:






6 comentarios:

  1. Qué pasada !!! Me encanta !!! Ganas de verlo en persona 🧗 😍😍

    ResponderBorrar
  2. Una novedad más, muy atractiva para visitar Andorra. Qué ganas tengo de volver.

    ResponderBorrar
  3. Que ganas de ver ese mirador 😍😍😍 gracias por la información!!!!

    ResponderBorrar
  4. Que ganas de ver ese mirador 😍😍😍 gracias por la información!!!!

    ResponderBorrar
  5. Molt entenedor i ben documentat. Continua amb aquest entusiasme!👏👏❤️

    ResponderBorrar
  6. Me encantan tus publicaciones y lo bien explicadas! Para disfrutar

    ResponderBorrar

DEJA TU COMENTARIO Y TU NOMBRE