sábado, 15 de mayo de 2021

L' APLEC DEL CARAGOL DE LLEDA. HISTÒRIA I CURIOSITATS. CARGOLS S LA GORMANDA.










L'Aplec de l'Caragol és una trobada que es fa anualment, durant un cap de setmana de maig, (proper a les festes de Lleida, el 11 de  maig,  Sant Anastasi ) des de 1980.
Antigament va començar a la vora del riu Segre i actualment es celebra als Camps Elisis de Lleida. És una festa gastronòmica on el caragol és el protagonista, un cap de setmana de diversió, música, xarangues i una cercavila pels carrers de la ciutat. 
Ha arribat a tenir 200.000 visitants i es  consumeixen unes 12 tones de caragols. 
En 2002 va ser declarat Festa Tradicional d'Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya, i el 2004 Festa d'interès turístic nacional.

HISTÒRIA
La història d'aquesta festa s'inicia a l'any 1980, amb les idees de el regidor José Luis González (d'UDC), Antonio Costa Sumell i Manolo Calpe, de crear una petita festa popular per menjar cargols, així van demanar autorització a l'Ajuntament de Lleida per fer un Aplec al xoperal del riu  de Cappont.
 Amb uns 300 participants i 12 penyes i 4.000 visitants, s'iniciava el primer  Aplec del Caragol. 


Els anys següents, es crea una comissió, va augmentant el nombre de colles, i neixen les primeres obligacions, deures i drets dels grups, així com la seguretat i el tancament de parcel.les, els uniformes de les  penyes i la desfilada de colles des de 4 punts diferents: Victor Pradera, Ricard Vinyes, Magdalena y la Plaça Noguerola al pont vell. Els penons de cada penya  es reuneixen i tots junts es dirigeixen fins als Camps Elisis




 Amb els anys es  programen cada cop més activitats com la botifarra, estirada de corda, carreres de cargols, xarangues, orquestres, gravació de discos amb cançons del aplec i  concursos de fotografia, restauració i de cartells de l´Aplec. 
Aqui teniu un resum de cartells de festa major de Lleida antics, i del aplec del cargol.












Al 4t Aplec de l'Caragol es va restaurar el marge Esquerre de el Segre, després dels aiguats del mes de novembre de 1982,  decisió de l'alcalde de Lleida, Antoni Siurana, (que sempre va donar suport a l'Aplec de l'Caragol). 
Al 1984 el grup L'Ordre del Caragol (un dels grups principals de l'Aplec) va rebre per primera vegada la visita del president de la Generalitat de Catalunya, Jordi Pujol.

Al 1985 es celebra per primer cop una revetlla dels collistes de l'Aplec als Camps Elisis de Lleida. Neix la FECOLL ( federació de colles) amb  local social propi al 2001.
Al 1986  s'hi van inscriure 120 colles amb 10.900 collistes, 36 xarangues i 52.000 visitants.  Per primer cop, l'Aplec del Caragol s'inclou dins del programa de la Festa Major de Lleida. 
El 8 de maig de  1988, una setmana abans de la celebració de l'Aplec,  Lleida va entrar al Guiness en aconseguir un rècord mundial: la realització de la llauna de caragols més gran del món. Un total de 584 cuiners de 73 colles diferents van coure 1.150 quilos de caragols en una planxa de 493,94 metres quadrats i després els van repartir entre uns 10.000 assistents. 
Al 1990  l'Aplec té per primer cop una durada de tres dies. Al 1991 es desmarca del programa de la Festa Major, evitant així que els actes se superposin. L´Aplec té un programa i revista propis.

Al 1992 es va celebrar per últim cop al xoperal de Cappont. 

Al 1993 , a causa de  les obres de canalització del riu Segre,
el 14è Aplec del Caragol es va celebrar per primer cop als Camps Elisis, un recinte molt proper, molt més ampli i amb  avantatges com una major vistositat, més seguretat, més il·luminació i millors serveis, restaurants, pavellons coberts, revetlles... des de 1993 s'ha continuat celebrant als Camps Elisis.



Hi van assitir 98 colles, uns 12.000 collistes, 38 xarangues i uns 180.000 visitants. La Fecoll va crear e pins commemoratius de l'Aplec, samarretes, gorres i altres tipus de records. També es va instal·lar una pantalla gegant al pavelló nou per veure la retransmissió d'un important partit de la Unió Esportiva Lleida.

MONUMENT A MANOLO CALPE

El 1998 és la primera edició sense en Manolo Calpe. Posteriorment, l´any 1999 li van dedicar un monument als Camps Elisis.

Al 2004 es va celebrar l'edició 25 aniversari.
 L´aplec ha continuat amb gran èxit de participació i activitats fins ara, exceptuant els anys 2020 i 2021 els quals no s' ha pogut celebrar a causa de la pandèmia.

                                         LES COLLES  

L' ánima de la festa. Si vols conèixer totes les colles  visita la pàgina oficial de la federació de colles : 

L ´ultima edició del Aplec, al 2019  (abans de la pandèmia) va ser l'edició número 40, amb rècord de colles, 107, i de participants. 14.000 participants a les colles i més de 200.000 assistents de tota Catalunya per assaborir fins a 12 tones de cargols.

La Colla dels Forasters és la colla de tots aquells que vénen de fora i volen sentir-se com un collista més. Amb diferents  Packs del Visitant, amb uniforme, degustació, etc

APLEQUET DEL CARGOL (OCTUBRE)

A més el 1981 va nèixer l'Aplequet o Aplec de Tardor que va reunir, el primer cap de setmana del mes d'octubre, fins a 60 grups i 3.000 participants com a homenatge a l'inici de l'Aplec, quan era una celebració d'un sol dia. Es celebra un dinar de germanor i una jornada plena d´activitats.

També, apartir del 1997, es celebra la setmana cultural, anterior al Aplec, plena d´activitats organitzades per la Federació de colles, com agermanaments amb altres localitats, etc

CARGOL O CARAGOL

El diccionari normatiu recull les dues formes (segons els parlars).

El nom propi de la festa gastronòmica de Lleida és Aplec del Caragol.







ELS MEUS APLECS

Els records dels meus primers aplecs comencen al any 82,  primer aplec al qual vam participar amb la meva família amb la penya Assoc, al xoperal (costat del riu).


Més endavant, he format part de penyes juvenils com els Xuts o els Xinxirrimbaines.

Els darrers anys he format part amb tota la meva família de la penya el Sogall (Societat de Galifardeus Lleidatans) és el nom d'aquesta colla que es va formar l'any 1981. Una de les colles més grans, amb 78 famílies, i uns 300-350 participants al aplec, amb activitats infantils i  revetlles musicals. 

Hi ha hagut algun any que no he pogut participar al aplec, com l' any 2005, quan un 20 de maig van nèixer els meus fills Dani i Àlex , el divendres en plena festa del aplec del caragol  (ells han gaudit del aplec i dels cargols des de que han nascut). Aqui us deixo un resum de molts aplecs que hem gaudit.





























RECETA

CARAGOLS A LA GORMANDA

En mi casa recuerdo toda la vida mi madre cocinando caracoles, ya sea con salsa o a la gormanda, que es la manera más parecida als cargols a la llauna  y más sencilla de cocinar caracoles en casa.

Recuerdo que mis hermanos y yo jugábamos con algunos caracoles vivos y no los queríamos cocinar después, (algo que también han hecho mis hijos y sobrinos, haciendo carreras de caracoles en  la cocina)

El consejo de mi madre es primeramente comprar caracoles de la variante  Bover, y si puede ser que ya estén depurados o purgados, para que no amarguen (les hacen ayunar durante unos 15 días, unos lo hacen poniendo hierbas purgantes, otros los ponen harina,. .. el caso es que queden limpios por dentro).

Ella antes de cocinarlos los limpia bien para quitar toda la suciedad, con abundante agua y removiendo bien con las manos, seleccionando y rechazando los que estén muertos, vacíos o con la cáscara rota.

 Se hierven, se  cubre con abundante agua fría y a medida que el agua se vaya calentando, los caracoles irán saliendo de sus conchas. El método de subir el fuego al máximo cuando están saliendo se le llama "engañar" a los caracoles. Al hervir suelen crear una espuma, es mejor retirarla.

Añadimos sal (generosos) y dejar hervir y lo dejamos unos 20-25 minutos removiendo de vez en cuando (el tiempo de permanencia hirviendo es orientativo ya que depende del tamaño de los caracoles y de la cantidad que tengamos en la olla, un kilo de caracoles medios nos llevaría ese tiempo).

Los escurrimos y los pasamos por agua fría. Ahora los tenemos listos para cocinarlos en un guiso o para congelarlos.

(También se pueden hacer directamente en el fuego sin hervir, dejando al fuego bastante más tiempo, emiten un sonido muy característico, parece que piten o canten).


Caracoles a la gormanda

Esta receta es muy sencilla. Se pueden hacer con harina o pan rado.

caracoles-a-la-gormanda-caseros

Los caracoles a la gormanda son ideales para servir  con alioli o vinagreta.

Vinagreta:  aceite de oliva y vinagre a partes iguales, sal y pimienta al gusto. Yo añado tomates y cebolla troceados a trozos muy pequeños.



Aquests són els meus cargols a la gormanda.

A disfrutar!









6 comentarios:

  1. Molt interessant i molt bona recerca!!!!

    ResponderBorrar
    Respuestas
    1. Moltes gràcies Judith, esperem que tornin aviat els aplecs del cargol, els trobem molt a faltar.

      Borrar
  2. Muy interesante Africa !! Además me encantan los caracoles. Mi madre también los hacía así. Ahora te voy a dar la receta de un ajolio que hacía mi abuela. Se cortan muy menuditos ajos tiernos y un huevo duro. Ase añade sal, aceite, vinagre, perejil y un poco del caldo de cocer los caracoles. Se pinchan varios caracoles en un palillo largo y se mojan en el ajolio. Luego directamente a la boca. Están riquísimos. Un beso.

    ResponderBorrar
  3. Muy ricos los caracoles y el conejo!!! Nunca olvidaré mi aplec....

    ResponderBorrar

DEJA TU COMENTARIO Y TU NOMBRE