sábado, 10 de abril de 2021

BÚNQUERS A ANDORRA I AL LLARG DELS PIRINEUS. LA LINEA P (PIRINEUS)



Andorra és un petit pais que et sorprèn cada dia amb els seus paisatges i racons amagats.

Una excursió molt interessant i molt accesible és visitar els búnquers de la frontera hispanoandorrana. Sortint des de la pista de raquetes de Naturlandia (cota 2000) cal seguir direcció pic negre. Hi han 8 en aquella zona, alguns a la vessant del Pic Negre, a Prada Ramonet i d´altres molt amagats, camuflats amb el paisatge.

Aquests búnquers de la part de Prada Ramonet, es van quedar a la part andorrana als anys 90 quan es va delimitar la frontera amb motiu de l'Operació Muntanya contra el contraban de tabac. És curiós que apaís desmilitaritzat com és Andorra s´hagin conservat les restes d'aquesta infraestructura militar, però sense cap rètol que recordi la seva història, només algunes inscripcions a la pedra amb la data de construcció.




Hi han entrades de búnquers a les quals no es pot accedir, ja que hi han pedres o vegetació, però hi han alguns que sí vam poder accedir, tot que hi havia neu, és podia veure la estructura de formigó i els elements interiors.






                     Inscripció amb la data de construcció, 1949.


Vídeo del interior del bùnquer de la vessant del Pic Negre.


Si en comptes de seguir direcció Pic Negre segueixes recte cap a un pla que et porta al Coll de finestres, trobes un altre búnquer amb el sostre rodó.



La frontera natural hispanoandorrana en aquest lloc és un riu (canal de Caborreu, una pista freqüentada per contrabadistes) però passant una tanca, ja a la part d' Espanya, et trobes el pic de Fontpedrós, on hi ha un cartell indicador, amb unes vistes espectaculars i panoràmiques de la Serra del Cadí.




En temporada d' hivern cal anar amb raquetes de neu.


CURIOSITATS
ORIGEN DEL NOM DELS PIRINEUS 
Hi han diverses llegendes
Llegenda de Pirene: La filla de Bébrix, rei llegendari de la Cerdanya, estaria en l'origen de la serralada dels Pirineus. Pirene va ser seduïda per Hèrcules, que travessava la Cerdanya. El semidéu va abandonar a la noia, que va voler seguir al seu enamorat, però va ser atacada i devorada per uns animals salvatges. Hèrcules, alertat pels crits de Pirene, va tornar sobre els seus passos, però no va trobar més que un cos sense vida. Com a homenatge a aquesta prova d'amor, Hèrcules la va tornar a casa i va construir un immens mausoleu amuntegant fins a l'infinit roques que van formar una sèrie de muntanyes, a les quals va denominar Pirineus. La gent de Ariège situa la tomba de Pirene a la cova de Lombrives (Ussat), en què unes estalagmites formen una mena de sepultura colossal.
(Pequeño Diccionario de Mitología Vasca y Pirenaica de Olivier de Marliave)
Cova de Lombrives ( Ariège)


Segons una altra llegenda, Pirene va donar a llum una serp abans de morir, i el seu cos va ser col·locat sobre una foguera. El foc de la incineració es va propagar a la muntanya, fins al punt que les poblacions de l'Empordà en què residien comerciants grecs van anomenar Pirineus (de el grec pyr, pyros, 'foc') a aquells massissos coberts de flames.


ELS BÚNQUERS DELS PIRINEUS. UNA MICA DE HISTÒRIA. LA LINEA P (PIRINEUS)

La cadena muntanyosa dels Pirineus es una gran frontera natural. Al llarg de tota ella es van construir  fortificacions  com torres de vigilància, castells, esglésies i mansions, ja que en molts punts era el pas de comunicació amb la resta d'Europa.

Al llarg dels 500 quilòmetres aproximats que van des del Mediterrani al Cantàbric, des del Cap de Creus, Port de la Selva, a  Girona, fins al Pais Basc, ens trobem molts bùnquers, alguns molt amagats i uns altres visibles des de la carretera. La paraula búnker és d'origen alemany i en cap document de l'època, es denomina d'aquesta manera,  sino casamates, nius o assentaments.

No són vestigis de la Guerra Civil sino los restes de la Línea P (Pirineos), o línia Gutiérrez a Catalunya (també existeix  la teoria de que linea P sigui “Línia Pérez”) i  el perquè del nom no se sap, és possible que fos anomenada així per un  coronel d'Enginyers. 

És la major obra de fortificació construïda a Europa després de la II Guerra Mundial. Les obres van començar  al setembre  de 1944 per la Jonquera i fins al 1954, no s'abandona definitivament el programa, amb algunes obres inacabades.  Una impressionant línia de defensa que  durant molt temps i fins els anys 90 ha estat envoltada pel secret militar.

El primer i principal objectiu dels búnquers era veure sense ser vistos. Es pretenia protegir la frontera hispanofrancesa d´uns  hipotètics atacs  (aliats, maquis, comunistes o nazis) que mai és van produir. Estava prevista la construcció de 10.000 búnquers, però només es van constuir aproximadament la meitat (d'aquests, 2.850 corresponen als Pirineus catalans)  i no és van utilitzar mai, ja que segons historiadors, les possibles invasions haguessin estat marítimes o aèries.

Per a la seva construcció es van mobilitzar uns 12.000 soldats d'antigues regions militars que feien frontera amb el país veí: Catalunya, Aragó i Navarra / País Basc,  juntament amb enginyers especialitzats. Molts soldats eren procedents d´Astúries, acostumats a treballar en les mines a pic i pala, sense ajuda de maquinària. Cap pres republicà va ser destinat a aquesta missió, ja que era secret militar. 

Tot i la duresa de la missió i de les dures condicions de vida, pròpies del clima d'alta muntanya, els soldats van fer tot el possible per adaptar-se al seu nou entorn. A la Cerdanya i  Alt Urgell no és difícil trobar descendents de soldats d´aquelles companyies. 

Progresivament, quan es va abandonant el projecte original, es van  dedicar a l´obra civil, construint ponts, carreteres i camins de muntanya ( un exemple és el accès  de la Pobla de Lillet  a la Molina i el camp de futbol de Martinet)

La Línea P projectava 10.000 búnquers distribuïts  en 169 "centres de resistencia", cada un dels quals integrat per una cinquantena llarga de   fortificacions  i  un batalló d'infanteria format per 600 homes, responsables de la defensa de 4 kms.  A la part catalana de la frontera li corresponien 96 centres, 20 a la part aragonesa, (els Pirineus centrals és consideraven una defensa natural pràcticament inexpugnable per un exèrcit motoritzat) i a Navarra i el País Basc 56 centres.




A Catalunya, es deixaven dues portes obertes a una hipotètica invasió procedent de França: les planes de l'Empordà i de la Cerdanya.

Alguns bùnquers eren  nius de fuselleria, refugis, llocs de comandament i d'observació. Hi havia un triple dispositiu defensiu: una primera "zona de seguretat", per atreure a les forces invasores cap a la "zona de resistència", on es concentrava la major potència de foc, i la "zona de reserva", a la rereguarda. Afortunadament, mai es van utilitzar.  El dispositiu defensiu es completava amb filats i camps de mines. Tot aquest material, juntament  amb l'armament, mai va arribar a sortir dels seus dipòsits de  la Seu i Figueres. 

Segons experts, les fortificacions tenien moltes deficiències relatives a dimensions, condicions o situacions poc estratègiques.

La majoria de les fortificacions es troben avui en propietats privades ja que no es van fer expropiacions. La confidencialitat de la documentació impideix saber el número total i la situació de la totalitat dels búnquers. No hi ha registre cartogràfic, molts estan abandonats i en mal estat i d´altres estan retaurats i són un reclam turísitic

Per entrar a un búnquer abandonat és aconsellable portar:

- Llum (Pila)

- Casc 

- Eines de jardineria per aclarir l'entrada si està coberta per la vegetació

- No oblidis comprovar on poses els peus: és fàcil caure.

- Com tots els llocs abandonats, els búnquers poden estar plens d'escombraries o inclús d´animals.


LA LINEA P.  A CATALUNYA

PARC DELS BÚNQUERS DE MARTINET I MONTELLÀ
Un dels conjunts més representatiu, pel seu valor arquitectónic,  restaurat, és el Parc dels Búnquers de Martinet i Montellà.
Amb visites guiades, on es poden veure 8 fortificacions recuperades  i tot  un entramat de galeries subterrànies connectades entre si.



Búnquers del centre de resistència de Músser, dominant la vall del Segre i la carretera N-260 entre Bellver i la Seu d'Urgell gràcies a les seves 5 obertures. Per accedir-hi, els enginyers militars van construir un túnel que salva el desnivell fins al cim de l'Roc de l'Àguila.

Al Pirineu català trobem la Ruta dels búnquers del Bosc de la Rossa d'Arsèguel, la Frontera i Búnquers de la Guingueta d'Àneu i els de la Vall de Cardós, tots ells formen part de la Xarxa d'Espais de Memòria del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya. Estan senyalitzats i compten amb visites guiades, a més d'un punt d'informació sobre la Guerra Civil i la Postguerra en el cas de la Vall de Cardós.

Búnquer a la Vall de Cardós
 El Port de la Selva. Girona


LA LINEA P.  ARAGONESA

En el cas d'Aragó existeixen 20 Centres de Resistència, numerats del 101 al 120 i cobrint tot el Pirineu aragonès (des de la vall de Zuriza fins a la frontera amb Lleida). És la regió que posseeix menys densitat de Centres, probablement pel fet que en moltes parts les muntanyes superen els 2.500 metres, el que les fa inaccessibles. Per a la realització d'aquests treballs s'escollia un centre d'operacions dins de cada zona que fortificar. En el cas de la Vall del riu Aragó, es va triar l'estació de ferrocarril de Canfranc, per trobar-se en un punt central.

Altres  construccions a Aragó són la "Ruta de los Búnkers" en el terme municipal de Biescas (Osca), i el Castellar a Candanchu, La Raca, La Sagueta, “Coll de Ladrones”,  “Arañones” y  “Villanúa”.

Búnquer d´ametralladora a Canfranc.

Vall del Tena, Santa Elena, Biescas.

Obres de morter a Picaubé (Canfranc)
 Canfranc 


LINEA P. A NAVARRA I PAIS VASC

Al Pais Basc i Navarra entre 1939 i 1940 es van construir un  conjunt de fortificacions, "Fortificación Vallespín", que es va unifacar després amb la línea P. 
A Navarra es poden trobar nombrosos búnquers (anomenats nidos),  s´han comptabilitzat 221 a les zones dels voltants de  Bera, Otsondo, Quinto Real, el complejo defensivo del alto de Urkiaga (cumbres del Enekorri, Artsal y Argintzu) Ibañeta, la ruta de Auritz/Burguete i Alkurruntz, el més destacat.
Alkurruntz
A alguns búnquers s´han trobat passadisos de fins a 150 metres de longitud, excavats a mà.
Troneres búnquer al naixement
del riu Baztán. Navarra

Ruta de Auritz/Burguete
Bùnquers de Ruta de Lindus-Menditxuri.
                                      
Búnker Port d´Otsondo


Pel que fa al pais Basc, a  Guipúscoa, no hi ha un estudi exhaustiu dels búnquers, com a d´altres zones, tot i que estava prevista la construcció de 56 centres de ressistència. Hi ha molt poca informació, trobem fortificacions a la  zona de Oarsoaldea, i els búnquers  de Peñas de Aia, a Irún, (però es desaconsella l´entrada als bùnquers i a les "bocaminas")

 Fortificación "Vallespín" en el alto de Gaintxurizketa


             











 




3 comentarios:

  1. Me encantan tus blogs y aprender con cada uno de ellos cositas de mi pequeño gran país. Gracias Africa!!! ❤

    ResponderBorrar
  2. Muchas gracias!! Cada dia aprendemos mil cosas nuevas!!

    ResponderBorrar
  3. Super interesante!!! Me recuerda a mis años de estudiante de turismo cuando estudiabamos lo más característico de cada lugar.
    Un beso Africa

    ResponderBorrar

DEJA TU COMENTARIO Y TU NOMBRE