lunes, 28 de febrero de 2022

COVA ESTALAGMITES (TUNEL DEL PORT DEL RAT) CURIOSITATS ARCALÍS (ORDINO)

 






A l' estació d' ordino-Arcalís, a més de 2.400 metres d'alçada sota el pic del Cataperdis, trobem una entrada d' una cova sorprenent, (tancada amb una reixa) on podem observar estalactites i estalagmites de gel que duren gran part del any, ja que aquesta estació, (anomenada col.loquialment la Nevera o Arcalaska) és una de les estacions on hi han més precipitacions de neu i perdura més temps.
Aqui pots veure un video:





Aquesta entrada és un projecte d'un tunel inacabat, que es va començar a construir per unir Andorra amb França. 
Es pot accedir fins a la mateixa entrada de la cova esquiant des de la pista del tunel, o bé en primavera fent senderisme des del restaurant La Coma o bé de nit amb visites guiades.


El paisatge és únic, ple d'història doncs per la zona es passava als refugiats de les dues guerres de França a Andorra pel port del Rat.

Perquè es va construir i perquè està inacabat?
Actualment, Andorra compta amb dues sortides del país; la frontera del riu Runer, cap a Catalunya, i la del Pas de la Casa per anar cap a França. Però, durant gairebé tres dècades es va estudiar crear-ne una altra, pel Port del Rat d’Ordino, cap a l’estat francès
(al Vall d'Ausat-Vic-de-Sòc).

 
Aquest projecte de  túnel de connexió entre Andorra i França va néixer als volts de l'any 1978,  des de la banda andorrana, es va començar a fer les perforacions per poder fer aquesta connexió amb França, es van fer 200 metres de galeria tècnica i les obres es van aturar. 
El govern francès va tirar marxa enrere per falta de pressupost, i no va veure mai la llum, per més que s’hi van invertir diners tant en obres com en estudis.
A partir d'aquí, es van donar diferents intents de reactivar l'obra i, fins i tot, durant la dècada dels 90 es va xifrar l'import que podria costar fer els 600 metres restants: 2.000 milions de les antigues pessetes, o el que avui serien 12 milions d'euros, que s'havien de finançar tant des de la part andorrana com des de França.
Des de l’estat francès, es va fins i tot elevar la xifra fins als 2.500 milions i es van iniciar tràmits davant de la Unió Europea per tal que aquesta connexió es pogués construir gràcies a fons europeus. La construcció d’aquesta infraestructura havia d’anar acompanyada de promoció turística a les dues valls que havia d’unir el túnel.
finalment, que per la part francesa no es considerés la infraestructura com a prioritària i no s'abordés de manera ferma i decidida va acabar refredant la part andorrana, que va tancar la porta definitivament al túnel del Port del Rat amb una consulta popular l'abril del 2003. Sota el consolat d'Enric Dolsa, Ordino va votar no a la infraestructura, però amb una abstenció del 73,5%. 

ORRI DE LA COMA DEL FORAT. CURIOSITAT



És un antic orri  amb cabanes, reconstruït a mitjans del  segle xx.

Un cercle d'origen glacial, on descobrirem traces d'activitat humana: les tradicionals cabanes, tancats i orris, tot construït amb pedra, vestigi de la vida rural centrada al voltant de les pastures i el bestiar.
Els orris són un conjunt de construccions senzilles que es van utilitzar per a la ramaderia ovina, fins a principis del segle XX.
 En aquest cas és una petita edificació 
de planta circular amb una coberta de pedra acabada en forma cònica i envoltada de murs.
Els orris tenien  diverses funcions:
-donar refugi al pastor i al bestiar 
-permetre de munyir les ovelles
-servia als pastors per elaborar i emmagatzemar el formatge
-permetre d’agrupar i tancar el bestiar més delicat (malalts, ferits, acabats de néixer...)

Es pot accedir en primavera amb cotxe fins a la zona de serveis de la zona de la Coma de l'estació d'Ordino Arcalís (final de la carretera CS-380).
Durant els mesos d'estiu, l'accés a la Coma del Forat per carretera i amb vehicle s'ha reservat únicament a ciclistes que volen coronar el Port d'Arcalís, per la qual cosa la pujada amb telecabina, si no es vol fer el recorregut amb bicicleta o a peu és l'única forma d'accés a la Coma del Forat.

Ja sigui pel camí de terra que puja fins al port de Rat, on podem veure la boca del túnel, o camp a través, el passeig fins a l'Orri de la Coma del Forat.
 

Una coma és una depressió situada a l’extrem final d’una vall i que queda dominada per cims o carenes.

A la zona de la coma del Forat, al costat dels orris s’hi troben zones humides d’interès ambiental
de molta importància per a la biodiversitat. S’hi observen nombroses granotes roges, i també és l’hàbitat del tritó pirinenc i del tritó palmat (anfibis).



Si vols conèixer més curiositats d' Ordino Arcalís, com  el mirador de Tristaina, la muntanya solar, la escultura de la O d' Ordino, entre d' altres, visita :Mirador-solar-tristaina-creussans-Curiositats ordino



sábado, 5 de febrero de 2022

ESTRIPAGECS Saps que són? Curiositats d 'Andorra

 ESTRIPAGECS


Un estripagecs és un barrot metàl·lic, amb punxes irregulars als laterals, que es col·locava a les finestres de les bordes i cases de la zona del Pirineu, especialment a  Andorra. El nom ve del fet que tenien com a objectiu estripar els gecs (jaquetes) dels lladres que intentaven passar entre els barrots, i també impedir el pas dels animals.
 Els fabricava el ferrer  amb un cop d’atxa sobre la barra de ferro roent, estirava la llengua i li donava una forma vagament corba.

Els estripagecs  encara es poden veure a moltes bordes antigues a Andorra, com  a les finestres de la casa de la Vall, la més antiga d´Andorra.

 
Finestra de la Casa de la Vall.

Algunes finestres amb estripagecs a l´antic Engordany, que sempre m ´han cridat l´ atenció.



Era d´en Rafel, Engordany










Interior de la Casa Rull, Sispony.


Os de Civis (Lleida)


 Estripagecs al Parc de Sorteny

El Parc natural de la vall de Sorteny  acull des de l´any 2015 les cinc  escultures permanents Estripagecs gegants d´acer, amb motiu de la celebració de la 1a Biennal Andorra Land Art, obra de Pere Moles. L’estructura, està formada per cinc tòtems –de vuit metres d’alçada cadascun– que són rèpliques a mida gegant dels estripagecs que encara es poden veure a moltes bordes d’Ordino. 






RUTA "ESTRIPAGECS" ORDINO

Des del 2015, any en què l'artista Pere Moles va instal·lar la seva obra «Estripagecs» al Parc Natural de la Vall de Sorteny, s'han convertit en un símbol de la parròquia d'Ordino.

 És per això que l´any 2017 es van  instal·lar sis estripagecs gegants un a cada  cim  dels sis pics més emblemàtics d´Ordino. Les reproduccions dels cims són de mida més petita que les de Sorteny (1,40 metres d'alçada), també de Pere Moles, i contenen el nom del pic i l'alçada. És una manera de donar a conèixer la part natural de la parròquia i també la seva història, a la vegada que es fa esport.


A més,  per animar tant a la gent del país com als turistes a pujar els cims, la iniciativa  per completar la «ruta dels Estripagecs» va proposar un concurs a les xarxes amb  un premi per als qui publiquèssin a  les xarxes socials  com a mínim cinc fotografies amb l'etiqueta #ordinoestripagecs. El premi: uns braçalets commemoratius de la iniciativa del 2017.


Pic de Casamanya
Pic de la Font Blanca

 Els cims són: Casamanya (2.740 metres) als pics de l’Estanyó (2.915), la Font Blanca (2.903), la Sarrera (2.913), Tristaina (2.886) i Cataperdis (2.806). Si vols més informació clica aquest enllaç: https://www.ordino.ad/turisme/activitats/arxius/Estripagecs_cataleg_cat.pdf

       PERE MOLES, DISSENYADOR  

                           

Pere Moles, dissenyador escaldenc. Des de l´any 2000  va introduir els estripagecs a la seva obra artística, amb  tècniques variades  (pintura, escultura, instal·lacions) i tots els materials (tela, paper, fusta, acer, fang o PVC). 

 


Escultures Pere Moles. Exposició Cal Pal Espai Socio-cultural (La Cortinada) 2020


Escultura de Pere Moles   a Cal Pal,(de tres metres i 1.500 quilos) que posteriorment s’ha col·locat en el tram del camí Ral al Serrat.


Joies disseny Pere Moles.



         Escultures d´ estripagecs de Pere Moles, a una mostra a Austràlia l´any2019 . Els cinc braços incorporen cadascun un missatge (Hope, Love, Freedom, Peace i Tolerance)   simbolitza “tant els barrots que impedeixen el pas dels refugiats com l’esperança que representen els forats de les paraules per on es colaran els rajos de sol”.


Si vols conèixer més obres d´aquest dissenyador: escultures, joies, mobles etc amb formes d´estripagecs. :https://www.instagram.com/moles_art_design/

CURIOSITATS


                                                                 XInRt

Tatuatges d´estripagecs